GREU DE TĂIAT. Impozitarea pensiilor speciale, pe masa CCR. „Pensionarii de lux”, apărați de Avocatul Poporului

Publicat: 18 06. 2020, 19:30
Actualizat: 18 06. 2020, 19:35
Sesizare președintelui a fost trimisă în atenția judecătorilor constituționali

O mână spală pe alta: Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu privire la impozitarea pensiilor speciale. Cum interesele magistraților sunt implicate direct, este greu de crezut că legea adoptată de Parlament va ajunge la promulgare în forma actuală.

Curtea Constituţională a României a înregistrat sesizarea Avocatului Poporului cu privire la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Până la acest moment, Curtea Constituţională nu a stabilit un termen la care urmează să fie discutată sesizarea.

Legea privind impozitarea cu 85% a pensiilor a fost adoptată joi și urma să meargă la promulgare dacă nu ar fi fost contestată la CCR. Dacă ar intra în vigoare în forma adoptată, magistrați ca Valer Dorneanu și Tudorel Toader pierd sume fabuloase lunar.

Comisia de Buget-Finanțte din cadrul Camerei Deputaților a decis miercuri, 17 iunie, impozitarea pensiilor speciale astfel:

  • pensiile speciale cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei vor fi impozitate cu 10%;
  • pensiile speciale de peste 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%.

Prin urmare, mai mulți oameni politici și foști membri ai Curții Constituționale vor fi afectați în mod direct, printre care și Valer Dorneanu și Tudorel Toader.

Proiectul, adoptat de Senat în 2019, a fost susţinut în plen de toate grupurile parlamentare şi introduce noţiunea de „taxă pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă”.

Proiectul de impozitare, contestat și de Curtea Supremă

ÎCCJ contestă impozitarea pensiilor speciale: O încercare de diminuare a garanțiilor de independență ale judecătorilor. Într-o scrisoare publică, președintele ÎCCJ, Corina Corbu, susține că astfel de inițiative legislative au condus  „la crearea și întreținerea voită în societatea românească a unui curent de opinie negativ” împotriva judecătorilor și procurorilor.

Șefa Curții Supreme vorbește despre „justificări populiste” și susține că „lipsește o dezbatere realistă” cu privire la inechitățile din sistemul de pensii de serviciu.

Sesizare la CCR și din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Secţiile Unite al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, joi, să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la legea care stabileşte un nou sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.

„În urma dezbaterilor, deliberând, Secţiile Unite au hotărât să fie sesizată Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), în ansamblul său, pentru încălcarea dispoziţiilor art. 1 alin. (3) şi (5), ale art. 16, ale art. 44, ale art. 53 alin. (2), ale art. 56 alin. (2), ale art. 73 alin. (3) lit. l, ale art. 75 alin. (1), ale art. 124 alin. (3), ale art. 134 alin. (4) şi ale art. 147 alin.(4) din Constituţie”, se arată într-un comunicat al ÎCCJ.

Conform sursei citate, sesizarea este legitimată constituţional de dispoziţiile art. 146 lit. a) din Constituţia României şi de prevederile art. 15 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, care prevăd dreptul ÎCCJ de a sesiza CCR pentru controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare.