Grindeanu: Vom găsi calea legală – abrogare, prorogare – ca ordonanța 13 să nu intre în vigoare. Ministrul Justiției își asumă consecințele

Publicat: 04 02. 2017, 21:17

Guvernul se va întâlni duminică într-o ședință extraordinară pentru a găsi „calea legală” ca ordonanța de modificare a Codurilor penale să nu intre în vigoare. Anunțul a fost făcut de premierul Sorin Grindeanu care a precizat că folosește termenul abrogare, însă nu a exclus să fie vorba de o prorogare a termenului de intrare în vigoare a ordonanței. Grindeanu precizat că pentru toată situația creată ministerul și ministrul Justiției „își asumă consecințele”. Șeful Guvernului nu a spus însă care sunt acestea, dacă Florin Iordache își va da demisia sau va fi demis. 

„Nu vreau să dezbinăm România. (…) Mâine, vom face o ședință de guvern pentru abrogarea acestei ordonanțe. Folosesc termenul abrogare pentru că așa este...Am văzut dezbatere inclusiv din acest punct de vedere, e termenul folosit de către Administrația Prezidențială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanță. Vom găsi calea legală – abrogare, prorogare ca să nu intre în vigoare, ca să fiu cât se poate de clar. De asemenea, e nevoie de a avea o concordanță între deciziile CCR și cadrul legal. O să demarez consultări cu celelalte partide, astfel încât după un dialog pe care sper să-l am să trimitem proiect de lege spre Parlament.  S-a creat foarte multă confuzie, distorsiuni. De aceea Ministrul Justiției își asumă consecințele. Doresc în continuare a pune în practică programul de guvernare”, a spus Grindeanu. 

Premierul a insistat că este nevoie de transpunerea în lege a deciziilor Curții Constituționale.  „Vreau să vă spun că tot ceea ce înseamnă deciziile pe care CCR le-a luat în timp și nu au fost puse în practică, e normal să-și găsească transpunerea în cadrul legal”, a spus Grindeanu. 

 
Cu 20 de minunte înainte ca premierul Sorin Grindeanu să facă declarații la Guvern, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că s-a decis retragerea ordonanței de modificare a codurilor penale. „Ordonanța este constituțională, nu este dată cu dedicație. Avem o responsabilitate, românii ne-au încredintat conducerea acestei țări. Românul are o vorbă: înțeleptul cedează. Am luat decizia de a retrage ordonanța”, a spus Tăriceanu. 

Liviu Dragnea a precizat, într-o declarație pentru dcnews.ro, că abrogarea OUG este o variantă luată în calcul, mai ales că social-democrații vor și ei să iasă în stradă în semn de susținere a Guvernului Grindeanu. „Simt că nu voi mai putea să țin în frâu, de la centru, presiunea din organizațiile din țară, care pot aduce în stradă, la București, aproape un milion de oameni”, a comentat Dragnea. 

Șeful PSD a adăugat că se va întâlni cu premierul Grindeanu și cu liderii coaliției pentru a discuta acest subiect. 

„ Ca urmare, am decis să mă întâlnesc cu partenerii de coaliție și cu premierul pentru a le propune o soluție de ieșire din impas. Oameni responsabili fiind, nu putem asista la sfărâmarea României din cauza iresponsabilității președintelui Iohannis. Votanții PSD sunt extrem de nervoși, fiind conștienți de valoarea votului lor și pentru că suntem împiedicați să punem în practică programul propus. O altă sursă de enervare este punerea în circulație de zvonuri potrivit cărora premierul va fi chemat la anchetă. O să propun o soluție de stingere a conflictului pe care sper s-o accepte premierul în legătură cu OUG. Eventual se poate vorbi chiar de abrogarea OUG, dacă premierul acceptă. Cu speranța că acest lucru îi va convinge și pe membrii și simpatizanții noștri să nu iasă în stradă, escaladând tensiunile. Nu vreau să existe în conflict români contra români și să se rupă România în două. Pentru că nu se mai poate discuta cu argumente raționale, ci ne confruntăm cu o mașină de dezinformare incredibilă în timp ce România are nevoie de liniște și stabilitate pentru a putea înainta spre prosperitate, dezvoltare și democrație”, a declarat Dragnea pentru dcnews.ro.