Guvernul a modificat prin ordonanță legea achizițiilor publice. Ponta: „Cei care depun contestații și pierd, să piardă niște bani”

Publicat: 28 06. 2014, 14:09
Actualizat: 18 03. 2015, 19:49

Legea achizițiilor publice a fost modificată astăzi de Guvern, prin ordonanță de urgență. Ca urmare a acestei modificări nepuse în dezbatere publică, dar anunțate de premierul Victor Ponta, în trecut, ca intenție, firmele care depun contestații în procedurile de achiziții publice și pierd, fie la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, fie în instanță, vor fi obligate să plătească.

„Ca o excepție specială, avem o OUG de modificare a OUG 34/2006 în sensul foarte clar în care cei care depun contestații și pierd să piardă niște bani”, a spus Ponta în ședința de Guvern convocată oficial pentru a iniția proiectele de lege pentru ratificarea acordurilor de asociere la UE a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.

Confirmată de ministrul Fondurilor Europene, modificarea va fi dublată și de o alta care vizează „o plafonare”, ministrul neoferind nicio explicație legată de acest aspect. Acesta a susținut însă că are acordul Comisiei Europene pentru a o introduce. „E o plafonare discutată cu Comisia Europeană, aprobată și, într-adevăr, acoperim și zona de documentație de atribuire, în care cei care contestau nu aveau nicio obligație dacă pierdeau”, a spus Teodorovici în aceeași ședință de Guvern.

Textul ordonanței de urgență nu a fost pus în dezbatere publică pe site-ul ANRMAP așa cum prevede legea, până la aceaastă oră nici conținutul actului normaativ aprobaat nefiind făcut public. Scurtul dialog  Ponta – Teodorovici a reprezentat, de altfel, întreaga discuție legată de proiect și în prezența întregului Cabinet de miniștri, accesul presei fiind, prin excepție, permis pe toată durata ședinței de Guvern. „Acum contești și pierzi niște sume de bani. De acord”, a trecut premierul la următorul punct pe ordinea de zi.

Încercarea făcută în trecut, la inițiativa Guvernului Boc, de a introduce o garanție pe care firmele contestatare să o depună în momentul contestării unei licitații și să o piardă dacă nu li se dă câștig de cauză, a fost repinsă de Comisia Europeană.