GUVERNUL a suspendat prin OUG transparența decizională pe durata stării de urgență. Mediul de afaceri avertizează că decizia subminează încrederea dintre stat și cetățeni

Publicat: 02 04. 2020, 13:50
Ludovic Orban, presedintele Partidului National Liberal (PNL) / Sursa: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Guvernul a suspendat prin OUG 34/2020, pe durata stării de urgență, unele norme referitoare la transparența decizională și dialogul social pe care trebuie să le parcurgă inițiativele legislative.

Prevederea din OUG 34/2020: ”Pe perioada stării de asediu sau a stării de urgență, normele legale referitoare la transparența decizională și dialogul social nu se aplică în cazul proiectelor de acte normative prin care se stabilesc măsuri aplicabile pe durata stării de asediu sau a stării de urgență ori care sunt o consecință a instituirii acestor stări”.
Mai multe patronate reprezentative, reunite în Confederația Patronală Concordia, avertizează că această suspendare a obligațiilor legate de transprență ”poate submina serios încrederea dintre stat și cetățeni, indispensabilă în această perioadă de criză”, potrivit unui comunicat de presă, citat de G4media.

Patronatele arată că decizia guvernului vine chiar în contradicție cu acțiunile oficialilor europeni.

„În timp ce România alege calea renunțării la dialog, Uniunea Europeană implică partenerii sociali (implicit și Concordia prin afilierea la BusinessEurope) în elaborarea planului de acțiune pentru diminuarea efectelor COVID19 în economie și societate. Ieri, vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombroskis a avut o video conferință cu toate marile confederații patronale din Uniune”, potrivit confederației patronale.

„Doar actele normative legate exclusiv de starea de urgență pot excede procesului de transparență decizională, însă cu păstrarea obligativității informării Consiliului Economic și Social asupra acestora la momentul inițierii. Toate celelalte proiecte de acte normative legate de consecințele pandemiei COVID-19 trebuie să urmeze cursul firesc în procesul transparenței decizionale, chiar dacă el are loc la o viteza mai mare în aceste zile. Inclusiv acest OUG, pe care-l criticăm, a fost adoptat fără avizul Consiliului Economic și Social”, se mai arată în document.