Guvernul anunță majorarea, de la 1 iulie, a venitului minim garantat și a alocației de susținere a familiei

Publicat: 09 05. 2013, 20:54
Actualizat: 25 06. 2013, 15:34

Guvernul va majora cuantumul ajutoarelor sociale, începând cu 1 iulie, pentru a compensa creșterea prețurilor la energie, a anunțat premierul Victor Ponta.

El a precizat că suma venitului minim garantat va crește în medie cu 13%, în două tranșe, iar alocația de susținere a familiei va fi majorată în medie cu 30%.

În luna februarie, Ministerul Muncii, Familiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care propune reglementarea măsurilor speciale destinate beneficiarilor de ajutor social și de alocație pentru susținerea familiei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de eliminarea tarifului social la energie electrică și creșterea prețului la energie electrică și gaze naturale.

Proiectul de act normativ propune instituirea ajutorului suplimentar pentru energie electrică și gaze naturale pentru beneficiarii ajutorului social și ai alocației pentru susținerea familiei, diferențiat în funcție de veniturile familiei/persoanei singure, respectiv 23 de lei pentru beneficiarii ajutorului social și ai alocației pentru susținerea familiei care au venituri pe membru de familie de până la 200 lei și 18 lei pentru beneficiarii alocației pentru susținerea familiei care au venituri pe membru de familie cuprinse între 201 și 370 lei.

Conform unor estimări realizate de experții Băncii Mondiale pe baza datelor existente la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei și a celor furnizate de Institutul Național de Statistică, creșterea cheltuielilor cu energia electrică pentru categoriile vulnerabile se situează între 14 lei și 20 de lei, la care se adaugă o creștere medie de 3 lei a prețului la gazele naturale.

Câte persoane au beneficiat în 2012 de venitul minim garantat

Anul trecut s-au plătit peste 440 de milioane de lei pentru întregul program de acordare a venitului minim garantat ce presupune ajutoare sociale, contribuții pentru asigurările de sănătate și asigurarea obligatorie a locuințelor, reiese din datele Ministerului Muncii. Suma a fost cu 7,4% mai ridicată decât în 2011.

Aceste venituri se acordă lunar ca un ajutor social, pe bază de cerere și declarație pe proprie răspundere, însoțite de acte care dovedesc condițiile socio-economice ale persoanei sau ale familiei în cauză. Ajutorul social se calculează ca diferență între venitul minim garantat prevăzut de lege și venitul net lunar al familiei sau al beneficiarului.

Anul trecut, valoarea medie a acestui ajutor social a fost de 179 de lei pe familie, respectiv 73 de lei pe persoană.

În 2012 s-au plătit circa 192.700 de ajutoare, cu 3,2% mai multe decât în 2011, județele cu cei mai mulți beneficiari fiind Dâmbovița (6.702), Argeș (6.753), Bacău (7.498), Teleorman (7.667), Galați (7.916), Vaslui (8.365), Buzău (8.639) și Dolj (12.765).

În vara anului trecut au fost identificate peste 4.800 de persoane și familii din județul Bacău care au primit ilegal timp de doi ani, în baza unor declarații false, ajutoare sociale de la stat, în sumă totală de 1,5 milioane de lei.