Guvernul ATACĂ în contencios administrativ PRELUNGIREA mandatului șefului Armatei

Publicat: 08 01. 2019, 10:13
Actualizat: 25 03. 2019, 21:14

Surse guvernamentale au precizat pentru MEDIAFAX că Executivul va ataca decretul președintelui Klaus Iohannis prin care a prelungit cu un an mandatul șefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, sesizarea urmând să fie depusă în instanță cel mai probabil în decursul zilei de miercuri.

Președintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca șef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în ședința CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcție.

 

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă și ministrul Apărării, Gabriel Leș, au acuzat că șeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că decretul pentru prelungirea mandatului șefului SMG, Nicolae Ciucă, semnat de președintele Klaus Iohannis, nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională.

Ministrul Apărării Gabriel Leș a declarat, după refuzul lui Klaus Iohannis de numire a propunerii MApN în funcția de șef al Statului Major, că în ianuarie va veni cu o nouă propunere, iar președintele putea să prelungească mandatul lui Nicolae Ciucă doar la propunerea ministrului.

Ministrul a mai afirmat că propunerea pentru funcția de șef al Statului Major a fost Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și UE. Dar pentru ca acesta să poată ocupa funcția, trebuia să fie șef de Stat Major al unei categorii de forță.

 

Pentru acest lucru, ministru a propus mutarea sa în funcția de șef al Statului Major al Forțelor Terestre, deținută în prezent de generalul maior Dumitru Uifălean, iar acesta din urmă să ia locul generalului Scarlat în poziția de reprezentantul militar al României la NATO și UE.

Fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, cataloghează drept delicată situația în care se află militarii români, în condițiile în care mandatul șefului Statului Major al Apărării Nicolae Ciucă a fost prelungit de președinte, fără ca ministrul Leș să propună asta sau să existe un aviz de la premier.