Guvernul discută mâine noul Cod Fiscal. Cât mai rămâne Vâlcov ministru de Finanțe

Publicat: 18 03. 2015, 09:18
Actualizat: 30 03. 2015, 17:06

„Mâine în Guvern vom avea prima discuție pe ultima formă a celor două Coduri – Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală – pentru ca miercurea viitoare să le adoptăm și să le trimitem în Parlament”,  anunțat premierul la ieșirea de la o ședință de partid.

Aprobarea celor două Coduri ar urma să aibă loc cu Darius Vălcov ministru al Finanțelor, în ciuda demisiei sale anunțate ca urmare a acuzațiilor de trafic de influență și luare de mită pe care i le aduc procurorii DNA.

Retragerea efectivă a lui Vâlcov din Guvern ar urma astfel să se petreacă cel mai devreme miercurea viitoare. „Apoi îl voi informa pe președinte, îi voi informa pe colegii mei din PSD și voi numi un nou ministru de Finanțe”, și-a explicat Ponta planul.

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, este urmărit penal de DNA pentru trafic de influență, el fiind acuzat că pe când era primar PDL la Slatina, în 2009, i-a cerut unui om de afaceri un comision de 20% în schimbul obținerii unor contracte în Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, legate de extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare a județului Olt. Vâlcov este acuzat că ar fi primit în perioada 2010-2013, în baza acestei înțelegeri, aproximativ 2 milioane de euro.

Cât despre postibilitatea majorării taxelor locale pe care proiectul o includea în varianta din 13 martie obținută de Mediafax, premierul susține că mofificările „nu vor fi majore”, urmând ca eventualele „greșeli” să fie îndreptate în Parlament. „Nu au apărut modificări majore, nu s-a mărit nicio taxă față de ceea ce s-a spus inițial. Este vorba despre taxele locale care rămân…de fapt, se face o marjă mai mare, pot să fie mai mici decât azi sau mai mari, în funcție de decizia consiliilor locale. De altfel, toate propunerile pe care le facem beneficiază de faptul că vor fi discutate, dezbătute și, dacă este cazul îmbunătățite, nu este nicio supărare, atât în Senat, în aprilie, cât și în Camera Deputaților, în mai și iunie, și dacă am greșit noi cu ceva, îndreaptă cu siguranță Parlamentul”, a adăugat Ponta.

Impozitul pentru locuințe pregătit pentru populație începând cu anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal redactat de Guvern, comparativ cu documentul anunțat în urmă cu o lună, prin creșterea valorii impozabile în funcție de care este calculată suma finală de plată. Un document datat 13 martie și obținut de MEDIAFAX, prevede creșteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de clădiri.

De asemenea, impozitul pe terenul intravilan și cel extravilan a fost majorat în proiectul actualizat, prin creșterea valorilor la care este înmulțită suprafața terenului, pentru stabilirea sumei de plată.

Și impozitul pe mașini a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, prin creșterea sumelor fixe luate în calcul la stabilirea sumei finale de plată.

Luni, premierul Ponta a declarat că decizia de majorare sau de reducere a impozitelor aparține autorității locale. Conform legii, autoritățile locale pot stabili un anumit cuantum al taxei, dar între limitele minime și maxime valorice stabilite prin Codul Fiscal.

În același timp, Ministerul Finanțelor a comunicat că a decis să nu mai preia în Codul Fiscal propunerea de creștere a impozitului pentru locuințe datorat de populație.

Ministerul susține că a hotărât să nu introducă în Codul Fiscal creșterea impozitului ca urmare a consultărilor din dezbaterile publice, fără să precizeze când au avut loc aceste consultări, în condiițiile în care noua formă a Codului Fiscal a fost finalizată vineri.