Guvernul nu va renegocia memorandumul cu FMI. Ponta: „Acordul e suspendat. Următorul board va fi pe acest document, dacă președintele va semna”

Publicat: 03 12. 2013, 12:14
Actualizat: 27 08. 2015, 00:19

Odată anulat boardul FMI din decembrie pentru aprobarea memorandumului pe buget negociat cu Guvernul României, premierul Victor Ponta spune că nu va renegocia înțelegerea în ianuarie, în următoarea ședință de la Washington din februarie – martie urmând sa intre documentul în aceeași formă.

„Ce să mai renegociem? Se votează bugetul până atunci. Nu poate exista un alt document. Nu se mai poate schimba”, arată Ponta.

Cu o zi înainte, președintele a susținut că a vorbit la FMI, urmând că în ianuarie o nouă misiune a Fondului să vina la București pentru a renegocia acordul. „Există disponibilitatea FMI, a Comisiei Europene și a Băncii Mondiale de a relua această negociere. Nu rămâne decât să existe disponibilitatea Guvernului”, a precizat ulterior consilierul prezidențial Cristian Diaconescu pentru gândul.

„De ce să renegociem?”

Pentru moment, din punctul de vedere al lui Ponta acordul este suspendat. „Atâta timp cât președintele va refuza să semneze documentele, evident că acordul este suspendat. Din punctul de vedere FMI și al CE atâta timp cât nu avem memorandumul pe buget aprobat de toate instituțiile românești, acordul nu este operațional. Noi am discutat foarte serios cu cei de la FMI și CE, am discutat două săptămâni, rezultatul îl știți. De ce să renegociem?”, se declară Ponta de neclintit, explicând că nu va renunța nici la acciza de 7 eurocenți la litrul de carburanți, folosită „ca pretext” de Băsescu.

Întrebat ce va intra în următorul board al FMI, în aceste condiții, premierul a indicat aceeași formă a Memorandumului cu condiția semnăturii președintelui peste câteva luni. „Pe acest document, în măsura în care președintele va semna. Nu ține nici de FMI, nicidecum noi, ține doar de președinte”, a spus Ponta la Parlament, arătându-se dispus să negocieze cu Băsescu „orice vrea dânsul, numai să ne lase în pace”, cu excepția comisie parlamentare de anchetă.

„De dragul României, vorbesc și singur, nu doar cu domnul Băsescu”

Dacă oficial, atât președintele cât și premierul spun că sunt deschiși la discuții, niciunul dintre cel doi decidenți nu face primul pas. „De dragul României, vorbesc și singur, nu doar cu domnul Băsescu. Cum să nu?”, a răspuns premierul întrebat dacă va merge la o negociere politică.

Ponta s-a arătat însă nemulțumit că a aflat „de la televizor” despre refuzul lui Băsescu de a semna memorandumul, calificându-se atitudinea drept „abuz”. „Am aflat de la televizor că practic rămânem fără acord. Evident că aș fi vorbit cu președintele despre buget, cum sunt dispus să vorbesc și acum. N-am crezut că va fi atât de iresponsabil. E un nivel superior al iresponsabilității și de o lipsă de discernământ. Este, evident, un abuz. Acordul e suspendat până când domnia sa va semna”, a adăugat premierul.