GUVERNUL PONTA. Mircea Diaconu, noul ministru al Culturii, senatorul-director de teatru, găsit incompatibil de ANI

Publicat: 01 05. 2012, 21:23
Actualizat: 01 05. 2012, 21:23

Mircea Diaconu este noul ministru al Culturii și Patrimoniului Național, acesta fiind cunoscut pentru cariera lui de actor. Născut în decembrie 1949, în județul Argeș, Diaconu a fost ales senator PNL de pe locul 3, în colegiul 1 din județul său.

Numele său este alăturat și de un scandal în care actorul, director al Teatrului Nottara, a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice pentru că ar fi favorizat-o pe soția sa pentru funcția de regizor artistic la Nottara. Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul în cazul său. Potrivit informațiilor din 2007, actrița Diana Lupescu, soția sa, a câștigat postul de regizor artistic, în condițiile în care Mircea Diaconu a fost președintele Comisiei de examinare.

O altă acuzație se referă și la conflictul de interese, asta pentru că a fost director al Teatrului Nottara în același timp în care era și senator.

Noul ministru al Culturii s-a înscris în PNL  în 2008, când și-a anunțat candidatura pentru Senat, specificând la vremea respectivă că este primul partid în care intră, după ce a fost obligat să fie membru PCR. Chiar și așa, Diaconu a fost membru în Consiliul Național al Audiovizualului, numit de Partidul Democrat, din 1998 până în 2004.

După Congresul ordinar PNL din 2010, acesta a devenit vicepreședintele partidului.

Mircea Diaconu a avut și câteva replici dure la adresa președintelui Traian Băsescu. Întrebat într-un interviu pentru ziarul Ring de asemănările dintre Ceaușescu și Băsescu, ministrul Culturii a spus că șeful statului este „un ratat”. „Despre asta vorbesc, despre asemănarea dintre comportamentul acestor doi oameni în condiții de criză. Domnul președinte este un ratat. De fapt, e puțin spus, e nociv, nu pricepe ce se întâmplă și nu știe să facă pași înapoi”, a spus atunci actorul.