Guvernul va înapoia, trimestrial, transportatorilor 4 cenți din acciza suplimentară la carburant, pe baza facturii

Publicat: 30 03. 2014, 21:42
Actualizat: 26 03. 2019, 12:25

Guvernul va înapoia transportatorilor 4 cenți din cei 7 cenți reprezentând acciza la carburant care va fi introdusă din aprilie, sumă care va fi achitată trimestrial și pe baza facturii de achiziționare a carburantului, a declarat premierul Victor Ponta.

El a precizat că actul normativ care va reglementa acest sistem va fi aprobat, miercuri, de Guvern.

„Am stat de vorbă cu Uniunea Națională a Transportatorilor și am întrebat: domn”e, care e efectul asupra voastră a acestei accize ? Și mi-au zis: iată ce se întâmplă, s-ar putea să alimentăm mai mult în Ungaria sau s-ar putea să alimentăm tranzitul. Și, bun, care e soluția ? Păi, uite cum se întâmplă în șase țări din Uniunea Europeană: măriți cu șapte eurocenți, dar dacă vă aducem factura prin care am cumpărat în mod corect, legal, de la benzinărie, dați-ne înapoi o parte din această creștere de acciză. Miercuri, vom adopta actul normativ prin care trimestrial – cele șase țări au sisteme diferite, unele dau o dată pe an, altele semestrial sau trimestrial – deci, tot ceea ce se cumpără de transportatorii care au licență de transport, cu factură, motorină, în trimestrul trei îmi aduce acea factură și, din șapte cenți, cât a crescut, trei îi dă transportatorul și patru ți-i dă Guvernul înapoi”, a relatat Ponta la România TV.

Miercuri, premierul Ponta a declarat că acciza la carburanți va fi aplicată din luna aprilie, iar Guvernul va introduce și un set de măsuri fiscale care să permită transportatorilor corecți, neimplicați în acte de evaziune fiscală, să recupereze o parte importantă din suma aferentă acestei accize.

Recuperarea unui procent din acciza pentru carburanți platită de transportatori trebuie să se facă într-un mod simplu și eficient, urmărind modelul taxei pe valoarea adăugată (TVA), se arată într-un comunicat al Federației Operatorilor Români de Transport (FORT) transmis, joi, MEDIAFAX.

Transportatorii susțin că prin metoda propusă de ei, atât statul, cât și firmele din domeniu pot avea o evidență clară a sumelor care fac obiectul returnării.

„Procentul pe care FORT îl susține este corespondent procentelor utilizate în alte țări ale Uniunii Europene. Un exemplu elocvent în acest sens îl reprezintă procentul utilizat în Italia, și anume 210 euro raportat unei cantități de 1.000 de litri de carburant”, se menționează în comunicat.

Prin acest sistem, mai spun reprezentanții FORT, este descurajată utilizarea carburanților de proveniență îndoielnică, asigurându-se concurența loială în piața de transport, iar veniturile la bugetul de stat cresc.

Potrivit calculelor anunțate anterior, acciza pe carburanți va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.