Guvernul vrea să-și asume răspunderea pe NOUA HARTĂ A ROMÂNIEI dacă UDMR și Dan Diaconescu sunt de acord cu ea

Publicat: 29 04. 2013, 14:44
Actualizat: 29 07. 2014, 00:05

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că singurul caz în care se va apela la angajarea răspunderii pe Legea regionalizării va fi situația în care, după revizuirea Constituției, va exista un consens între toate forțele politice, mai puțin PDL, pe care l-a catalogat drept un partid neserios.

„Nu vom avea angajarea răspunderii Guvernului pe legea regionalizării decât dacă există un acord cu toate forțele politice din Parlament. Când vorbesc de forțe politice din Parlament, nu mă refer la PDL, că ei nu mai există, ei sunt pe post de «Gică contra» sau fac, așa, un fel de balet de opoziție, dar de fapt se ceartă între ei”, a susținut Ponta.

El a fost întrebat despre poziția vicepreședintelui UDMR Laszlo Borbely, care a precizat că nu susține varianta propusă de USL pentru regionalizare.

„Dar n-au văzut forma, poate se … s-ar putea să nu se opună. Dar dacă nu există acest acord cu toate forțele politice serioase, mai puțin PDL, pe care nu-i consider o forță politică serioasă, legea va merge în Parlament și va fi adoptată de Parlament, dar numai după aprobarea revizuirii Constituției. Înainte de asta, nu are niciun rost să vorbim, dacă nu trecem în Constituție că există regiuni”, a precizat premierul.

Ponta a fost întrebat dacă legea regionalizării nu poate fi adoptată înaintea referendumului de revizuire a Constituției, urmând ca intrarea în vigoare să aibă loc de la 1 ianuarie 2014.

„Nu, pentru că e neserios. Până nu ai trecut în Constituție, nu vorbești despre lege. Deci nu va exista nicun proiect de lege înainte să fie revizuită Constituția, pentru că nu poți să pui carul înaintea boilor”, a mai explicat premierul.

Legea de înființare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului, în luna noiembrie, după ce va avea loc modificarea Constituției, a declarat, vineri, vicepremierul Liviu Dragnea.

Acesta a spus, într-o conferință de presă la Cluj, că modul în care vor arăta viitoarele regiuni va fi finalizat în vara acestui an, după care vor urma dezbateri publice regionale, iar apoi, după modificarea Constituției, Legea de înființare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului.

Ulterior, într-o conferință de presă la Oradea, vicepremierul a motivat această opțiun, spunând că dacă puterea nu își va angaja răspunderea pe Legea de înființare a viitoarelor regiuni va rata obiectivul privind finalizarea ei până la sfârșitul anului și nu ar putea fi terminată înainte de începerea noului exercițiu financiar.

Prim-vicepreședintele PDL Liviu Negoiță a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că PDL consideră drept „inadmisibilă” asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe regionalizare, având în vedere că există o coaliție la guvernare care are o majoritate de 70% în Parlament.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că Uniunea nu este de acord cu adoptarea Legii de înființare a regiunilor prin angajarea răspunderii pentru că nu se poate ocoli o dezbatere parlamentară pe o temă care vizează fiecare cetățean și ar reprezenta „cea mai mare greșeală a coaliției”.