Harta marilor bătălii de la Congresul PSD. Lista favoriților pentru funcțiile de vicepreședinte la nivel național

Harta marilor bătălii de la Congresul PSD. Lista favoriților pentru funcțiile de vicepreședinte la nivel național
Publicat: 19/04/2013, 13:20
Actualizat: 19/05/2015, 09:25

Bătălia dură la Congresul PSD se va duce pentru funcția de vicepreședinte, liderii din teritoriu purtând negocieri pentru a-și câștiga funcția la nivel central.

Noul Statut al PSD prevede câte opt locuri de vicepreședinte național și opt de vicepreședinte regional. Vicepreședinții naționali vor fi votați de delegații din toate organizațiile, primii opt fiind declarați câștigători, în timp ce vicepreședinții regionali vor fi votați doar de delegații din regiunile din care provin.

Bătălia pentru Regiunea Sud – Est: Oprișan – Constantinescu – Boșcodeală

Cea mai dură bătălie la Congresul PSD se anunță a fi cea pentru regiunea Sud – Est, unde și-au exprimat intenția să candideze Marian Oprișan (președintele CJ Vrancea), Nicușor Constantinescu (președinte CJ Constanța) și Constantin Boșcodeală (primarul municipiului Buzău).

Confruntarea Oprișan – Constantinescu va fi o reeditare a competiției pentru șefia UNCJR, doar că de data aceasta cei doi vor fi aleși doar de delegații din organizațiile Constanța, Vrancea, Brăila, Buzău, Galați și Tulcea, și nu de președinții de CJ-uri cum a fost în cazul Uniunii Naționale a Consiilor Județene din România.

Surse din PSD au declarat pentru gândul că Marian Oprișan a oscilat până în ultima clipă asupra listei pe care urmează să candideze, optând în final pentru cea pentru vicepreședinte regional. Ultima oră de înscriere a candidaturilor a fost miercuri la ora 10.00. „Voi candida pentru funcția de vicepreședinte regional”, a declarat pentru gândul Oprișan.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, a fost primul care s-a înscris în această luptă pentru șefia regiunii Sud – Est, fiind urmat de Nicușor Constantinescu.

În cadrul regiunii, jocurile vor fi decise de delegații celorlalte trei județe din regiune: Tulcea, Brăila și Galați. Dan Nica și Gheorghe Bunea Stancu au decis să opteze pentru funcția de vicepreședinte la nivel național.

Cine își dispută supremația Regiunii Sud – Vest

A doua zonă cu potențial de conflict intern este regiunea Sud, unde competitori sunt Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj și Paul Stănescu – președintele CJ Olt.

Alți doi competitori puternici, Adrian Duicu președintele CJ Mehedinți și Ion Călinoiu – președintele CJ Gorj și-au depus candidatura pentru lista națională, evitând o bătălie în patru pentru șefia regiunii Sud.

De asemenea, Ion Câlea – președintele CJ Vâlcea va candida pentru o funcție de președinte la nivel național.

Duel pentru Regiunea Vest

Principalii candidați pentru regiunea Vest sunt președintele CJ Timiș, Titu Bojin, și președintele PSD Caraș – Severin, Ion Mocioalcă.

Senatorul Ilie Sârbu nu candidează pentru o funcție în cadrul Biroului Politic Național al PSD, el urmând să participe la lucrările acestui for în calitate de lider al grupului PSD din Senat.

Regiunea Sud între Cosma și Ciupercă

Pentru regiunea Sud și-au depus candidatura președintele CJ Prahova, Mircea Cosma și președintele CJ Ialomița, Silvian Ciupercă.

Președintele CJ Argeș, Constantin Nicolescu, va candida pentru o funcție de vicepreședinte național, dar va fi un arbitru în bătălia dintre Ciupercă și Cosma pentru șefia regiunii Sud.

Lucrurile au fost tranșate în trei regiuni

Câștigătorii regiunilor Nord-Vest, Centru și Nord-Est sunt deja cunoscuți, depunându-se câte o singură candidatură pentru funcția de vicepreședinte al acestor regiuni.

Astfel, vicepreședinte pe regiunea Nord Vest va ajunge fostul ministru de Interne Ioan Rus, pentru regiunea Centru vicepreședinte va fi ministrul Apărării, Mircea Dușa, iar primarul municipiului Iași, Gheoghe Nichita, va deveni vicepreședinte regional în zona Nord-Est. Robert Negoiță este singurul candidat pentru regiunea București – Ilfov.

Doi pe un loc pe lista națională de vicepreședinte

Pe lista națională de vicepreședinți s-au înscris Gheorghe Bunea Stancu, Constantin Nicolescu, Adrian Duicu, Câlea Ion, Dan Șova, Nicolae Bănicioiu, Titus Corlățean, Eugen Bejinariu, Constantin Niță, Marian Vanghelie, Dan Nica, Ion Călinoiu și Cristian Rizea.

Doar opt din aceste nume vor ajunge să facă parte din viitorul Birou Politic Național al PSD. După ce vor fi stabiliți câștigătorii, Comitetul Executiv al PSD va stabili de ce domeniu de activitate se va ocupa fiecare vicepreședinte național.

Surse din PSD au declarat pentru gândul că pe lista favoriților pentru a ocupa o funcție de vicepreședinte la nivel național se numără: Dan Nica, Nicolae Bănicioiu, Gheorghe Bunea Stancu, Constantin Niță, Ion Călinoiu, Adrian Duicu, Constantin Nicolescu, Marian Vanghelie, Dan Șova și Titus Corlățean.

Cinci femei în BPN

Comitetul Executiv al PSD a decis să majoreze locurile rezervate femeilor la cinci. Pe aceste locuri, vor intra Ecaterina Andronescu, Lia Olguța Vasilescu, Rovana Plumb, Corina Crețu și Gabriela Firea.

La Congresul PSD, Victor Ponta va fi reales în funcția de președinte, în timp ce Liviu Dragnea va deveni președinte executiv. Funcția de secretar general nu va mai fi aleasă la Congres, Andrei Dolineaschi urmând să fie confirmat în această poziție la următorul Comitet Executiv.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Ups! Andreea Marin, gafă colosală! Lenjeria mult prea mică a lăsat la vedere tot
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Și-a părăsit soția pentru o amantă mult mai tânără decât ea. Ce se întâmplă acum...
Simona Halep, apariție de senzație! Cum arată în ultima reclamă
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
Vedeta și-a început viața intimă la 11 ani, iar la 12 devenea mamă! Tatăl ei...
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Netflix, în România: Tim Burton și Catherine Zeta – Jones filmează pe meleaguri mioritice
Marea CONFRUNTARE între ORBAN și CÎȚU! Se ALEGE PREȘEDINTELE PNL. LIVE
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Adevărul despre Irina Tănase! Ce a făcut, de fapt, în timp ce Dragnea era la...
Dezvăluire șoc în Familia Regală: ”Suntem frați, nu iubiți!”. Gestul lui Harry l-a scos din...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...