Iliescu 80 face pace cu partidul. „Mi-a plăcut Ponta, e mai organizat decât Geoană”

Iliescu 80 face pace cu partidul. „Mi-a plăcut Ponta, e mai organizat decât Geoană
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 24/04/2012, 00:30

Anul acesta, în Atena, e pace sub măslini. Devansarea cu o zi aaniversării vârstei de 80 de ani, de Ion Iliescu, i-a prinsnepregătiți pe contestatarii săi, care anul trecut s-au manifestat”plenar” – cu lumânări și înjurături – în fața sediului din stradabotezată cu numele capitalei elene. Nu-i mai puțin adevărat că șiprietenii au fost surprinși în aceeași măsură. Devansarea s-adatorat faptului că miercuri, Ion Iliescu pleacă la Paris, iarmâine își pregătește declarația.

Noi, în anul 2000: „Când eram mai tânăr, aveam o singurăsperanță, să ating anul 2000”

La ora 10 aproape fix, Ion Iliescu descinde plin de energie dinmașina de serviciu, în fața porții Institutului Ovidiu Șincai,acolo unde se află cartierul său general. „Sper să-mi păstrezprospețimea mentală, măcar”, spune fostul președinte, pierzându-șiSPP-ul pe drum. „Când eram mai tânăr, aveam o singură speranță, săating anul 2000, iată că am depășit speranțele, am ajuns la 2010și, deci, la 80 de ani. Acum las vremea să curgă cum trebuie”, maispune el și intră în sediu.

Ponta îți dorește vigoarea lui Iliescu

Liniște pe stradă, liniște în sediu. „Ce liniște și curat e,foarte bine, așa zic și eu”, spune o doamnă intrată binișor în ceade-a treia vârstă, în preajma anului 2010, printre suspinelegenerate de urcușul greu al celor două etaje, spre biroulsărbătoritului. Buchete imense de trandafiri, albe, galbene, roșiise îndreaptă în liniște spre o ușă capitonată, care se deschide laintervale, lăsând să intre sau să iasă diverse delegații, oripersonalități politice. Pe la 10 și jumătate, în fața birouluiajunge noul lider al PSD, Victor Ponta. „I-am adus cadou o carte -Istoria Partidului Socialist Spaniol. Domnul Iliescu mi-a povestitdespre Felipe Gonzales și Zapatero. Am vrut să-i arăt că am luat înserios îndemnurile sale” spune Ponta, înainte să intre în biroullui Iliescu. La ieșire, declară pentru Gândul că adiscutat cu sărbătoritul „ca-ntre președinți” și că și-ar dori săajungă și el la vârsta sărbătoritului. „Dar să am, neapărat,vigoarea dumnealui”, mai spune Ponta.

Fotomontaj cu trei doamne și un SPP. „Ce zici, domnule, denesimțiții ăștia de la presă, care stau jos, la poartă și întreabăpe toate bătrânele: da’ peste 20 de ani mai veniți?!”

Toni Greblă este și el pregătit cu o carte pentru Ion Iliescu -„Revoluția din Gorj”. Că a fost, că n-a fost, asta contează maipuțin. Ceea ce pare să conteze însă pentru prezentul lui Greblăeste că Ion Iliescu „arată nepermis de bine”. Apoi, intră și iesacademicianul Răzvan Teodorescu și Gelu Voican Voiculescu. Urmeazăcâteva delegații de la sectoare, mici și ușor cotrariate că e lumepuțină și liniște multă și, între ele, o doamnă care nu se știedacă e singură sau face parte din vreun grup.

– „Mie să-mi dea pozele de anul trecut, c-am făcut poze cupreședintele”.

– „Cine să vi le dea?” întreabă o doamnă mai tânără și cublondul mai reușit, uitându-se împrejur. „Ce, face cinevapoze?!”

– „Păi sigur, mi-a făcut mie. Am și cu Oprea, și cu Iordănescu,când au venit la mine în comună. Oameni cu prestanță. Au luat ogrămadă de voturi”.

– „Da”, încuvințează blonda, cu spatele.

– „Păi da – insistă doamna senioare – și acu să plece ei așa…Îi înjură toată lumea, mai dă-i dracului…!” se răcorește.

Din ușa întredeschisă, sepepistul o privea impasibil.

– „Ce zici, domnule, de nesimțiții ăștia de la presă, care staujos, la poartă și întreabă pe toate bătrânele: da’ peste 20 de animai veniți?! Da’ p-alea tinere nu le-ntreabă nimeni nimic. La aleanumai se uită…”

Sepepistul continuă să privească, și el, impasibil.

– „Se execută o acțiune aici?” intervine o voce cu multipleinflexiuni chinezești și un buchet generos de trandafiri roșii, dinspate.

– „Da” răspunde omul din ușă, imperturbabil.

– „Aici e biroul excelenței sale?”

– „Da, aici e”, spune iar SPP-ul și intră să-i sugereze doamneicu pozele, care tocmai îl îmbrățișa pe președinte, să iasă, ca săintre reprezentanta Ambasadei Chineze. Între timp, micuțachinezoaică vorbea la telefon, chinezește de-a binelea.

Iliescu își dorește sănătate pentru el, și organizare șifermitate pentru PSD

Odată felicitat de doamne, Ion Iliescu declară pentruGândulcă își dorește să aibă, în continuare sănătate. „Pentru că esteesențial să ai sănătate, de aici vine totul, ca să poți realizaceva”. În cazul său, ceea ce-și dorește își oferă personal, dupăcum le explicase ziariștilor încă de dimineață: „Folosesc banda dealergare, de acasă, între un sfert de oră și o jumătate de orăzilnic. Tocmai ca să nu am probleme”.

L-am întrebat dacă dorește ceva și partidului. Fostul președintePSD spune că dorește mai multă organizare și fermitate și pareconvins că în partid „o să fie bine” cu noua conducere. „Am fostieri la CEx. Mi-a plăcut Ponta. Este mai organizat decât Geoană.Mai la obiect. O să fie bine”.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
ORA de IARNĂ 2021 aduce un PERICOL imens pentru români în plin val de coronavirus
BĂTAIE în TRAFIC! CINCI bărbați au fost REȚINUȚI
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
NENOROCIREA CUMPLITĂ care zguduie întreaga lume. Nici România nu va scăpa. Situația pare scăpată de...
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021