Iliescu despre modificarea Constituției: „Nu trebuie să să se reducă la părerea unei singure persoane”

Publicat: 22 03. 2013, 11:35
Actualizat: 18 03. 2017, 14:42

Fostul președinte Ion Iliescu a declarat, vineri, că ideea revenirii la un Parlament unicameral este una „năstrușnică”, iar orice proiect de modificare a Constituției nu trebuie să se reducă la părerea unei singure persoane.

„Parlamentul este suveran, iar orice proiect de modificare nu se poate reduce la părerea unei singure persoane, fie ea și președintele României. Sunt niște puncte de vedere. Se creează o comisie care să analizeze. Știu că președintele Traian Băsescu vrea neapărat Parlament monocameral. Am avut înainte de 1989 Parlament monocameral. (…) De unde până unde această idee năstrușnică? Lucrurile trebuie dezbătute de către specialiști, de către oameni cu experiență”, a afirmat Iliescu.

Chestionat despre ideea organizăriii unui referendum comun în care să se voteze și reducerea numărului de parlamentari, fostul președinte al României a spus că aceasta este o temă ce trebuie discutată.

„Reducerea numărului de parlamentari să facă parte din același referendum este o temă ce poate fi discutată cu puncte de vedere. În privința Legii militarilor nu știu ce să vă spun. Eu sunt la pensie și nu mă mai bag peste toate aceste lucruri”, a adăugat Ion Iliescu.

Fostul președinte a făcut aceste declarații înaintea unei conferințe organizată de Ministerul Mediului cu ocazia Zilei Mondiale a Apei și Zilei Mondiale a Meteorologiei.

Președintele Traian Băsescu a solicitat Camerei Deputaților, într-o scrisoare transmisă joi lui Valeriu Zgonea, să continue dezbaterile la proiectul de revizuire a Constituției transmis la Parlament în iunie 2011 și care transpune rezultatele referendumului din 2009.

Băsescu a afirmat, joi, că cei din actuala majoritate sunt inconsecvenți, pentru că în cazul unui referendum nevalidat, cel de demitere a președintelui, aceștia invocă voința poporului, însă consideră neglijabil un referendum validat, cum este cel privind Parlamentul.

El a subliniat că o inițiativă de revizuire a Constituției care nu pleacă de la premiza implementării referendumului din 2009 nu se justifică și va fi un eșec, pentru că va fi apoi respinsă de către populația „furioasă” la referendumul de validare a modificării legii fundamentale.