Iliescu îi răspunde lui Antonescu: „Coabitarea a fost o chestiune impusă, că ne place, că nu ne place, Băsescu a fost reales, ce să-i faci”

Publicat: 19 05. 2013, 17:46
Actualizat: 25 05. 2015, 17:22

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, vede coabitarea cu Traian Băsescu drept „o chestiune impusă de relațiile între instituțiile statului” și nu „o chestiune de coabitare a PSD cu președintele”. Liderul PNL Crin Antonescu a afirmat într-un interviu pentru gândul că problema coabitării rămâne o „problemă în interiorul USL, care poate deveni periculoasă”.

„Coabitarea cu Băsescu este o chestiune impusă de relațiile între instituțiile statale, nu este o chestiune de partid. Că ne place, că nu ne place, el a fost ales și a fost reales, ce să-i faci? Guvernul nu poate ignora existența acestei instituții și dialogul între instituții este obligatoriu”, a spus pentru gândul Ion Iliescu, care a adăugat însă că trebuie să existe o comunicare bună în interiorul USL. 

Fostul președinte a comentat „cea mai gravă criză din USL”, susținând că astfel de „probleme sunt firești”, deoarece chiar și „în familie nu întotdeauna se găsește convergența opiniilor între doi parteneri”.

Întrebat despre atitudinea radicală a premierului Ponta, care a amenințat cu ruperea USL dacă Sorin Roșca Stănescu nu este exclus din PNL, Iliescu a declarat că acesta „a dramatizat puțin”.

„Premierul a dramatizat puțin pentru că nu a simțit o ripostă suficient de clară din partea conducerii față de ieșirile total aberante, nepotrivite ale lui Roșca Stănescu”, a subliniat președintele de onoare al PSD.

El și-a amintit că și el a fost supus unei campanii lansată de senatorul PNL.

„Îl cunosc pe Sorin Roșca Stănescu în aspectele cele mai negative. El a pornit pe vremuri o campanie Iliescu – KGB, dorea să mă scoată cu orice preț agent KGB și a fost o campanie aberantă, bazată pe falsuri, a pus o fată basarabeancă să conceapă o scrisoare în limba rusă. Apoi lucrurile au ieșit la iveală și a ieșit șifonat complet din această manevră mârșavă pe care a patronat-o”, a povestit Iliescu.

Cu toate acestea, președintele de onoare al PSD a precizat că PNL este cel care trebuie să decidă în cazul Sorin Roșca Stănescu.

Ion Iliescu s-a pronunțat pentru continuarea colaborării în interiorul USL, declarând că este „bine că vocea rațiunii a învins” în timpul disputelor din Uniune.