AUDIO. Mesajul lui Antonescu pentru Ponta, după cea mai mare criză a guvernării: Coabitează cu mine, nu cu Băsescu!

AUDIO. Mesajul lui Antonescu pentru Ponta, după cea mai mare criză a guvernării: Coabitează cu  mine, nu cu Băsescu!
Publicat: 18/05/2013, 16:32
Actualizat: 18/05/2015, 20:18

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat într-un interviu pentru gândul că „problema coabitării” cu președintele Traian Băsescu nu s-a explicat și lămurit în interiorul USL, motiv pentru care a trezit „multe suspiciuni, neînțelegeri și temeri”.

Totul despre FINALA EUROVISION 2013. Șansele lui CEZAR OUATU în FINALĂ

Liderul PNL a precizat că problema rămâne una deschisă în interiorul USL, deoarece există „sentimentul multora că după o bătălie cu toate forțele împotriva regimului Traian Băsescu se trece la coabitare, care pare a schimba fundamental datele problemei”. Antonescu a subliniat că această problemă trebuie rezolvată cu „înțelepciune și încredere” în USL.

„Coabitarea, dacă este să facem uz de acest cuvânt, pe mine mă interesează coabitarea noastră în USL, iar cei care își fac un titlu de mândrie din capacitatea lor de a coabita cu domnul Băsescu, acuzându-i pe alții că nu au acest dar al coabitării, ar trebui să se gândească la faptul că marea coabitare, marea reușită în materie de coabitare este totuși aceasta, în USL. Alte coabitări sunt probabil trecătoare sau foarte puțin durabile”, a spus pentru gândul Crin Antonescu.

Liberalul a catalogat drept o „iresponsabilitate” punerea în discuție a existenței USL, adăugând că a fost surprins de virulența declarațiilor premierului Ponta în cazul senatorului PNL, Sorin Roșca Stănescu.

Crin Antonescu a subliniat că tot ce era de hotărât în cazul Sorin Roșca Stănescu s-a luat și făcut de Biroul Permanent Național și că nu va exista o nouă hotărâre luni în cadrul Delegației Permanente.

INTERVIUL INTEGRAL CU PREȘEDINTELE PNL CRIN ANTONESCU

„A pune în discuție existența USL este o iresponsabilitate

– V-a surprins virulența cu care premierul a reacționat în cazul SR Stănescu?

– În unele nuanțe, da, dar cred că este foarte important să ne gândim la viitor și la esențial.

– Deci v-a luat prin surprindere această poziționare mai radicală a premierului..

– Cred că din primele declarații ale domniei sale a putut lăsa impresia că este în joc existența USL.

– A spus-o în cuvinte destul de clare.

– A pune în discuție existența USL este o iresponsabilitate pentru că USL este șansa de responsabilitate actuală și este șansa de viitor a României. Eu știu că premierul nu a făcut asta, dar probabil că în anumite nuanțe în percepția unora a putut să pară așa. Și asta sigur ar fi fost surprinzător.

– În ultimele zile dvs ați jucat rolul moderatului, cel care dorește pace, iar cei din PSD au părut mai radicali. De ce?

– Victor Ponta exprima o frustrare pentru că a fost atacat și a fost atacat și acuzat pe nedrept. Din punctul acesta de vedere sigur că l-am înțeles, am fost solidar cu domnia sa și era normal să calmez lucrurile. Dar indiferent de ce temperament avem și că uneori trebuie, chiar este bine să fim radicali, asta nu înseamnă că trebuie să pierdem vreo secundă înțelepciunea. Înțelepciunea este indispensabilă pentru cineva care asumă responsabilități ca ale noastre.

– A fost o problemă de recâștigare a încrederii, prin prezența față în față a dvs și a domnului Ponta? Ați dat impresia că s-a rupt ceva.

– Mie îmi face plăcere să îl văd pe domnul Ponta cât mai des, dar nu am nevoie neapărat să-l întâlnesc fizic ca să am încredere în domnia sa pentru că noi am făcut împreună lucruri extraordinare și pentru mine ele sunt temei de încredere. Am spus-o de altfel când eu am fost cel profund nemulțumit, la momentul numirii procurorilor, când am comunicat foarte ferm și foarte clar despărțirea mea de opțiunea domnului Ponta, dar în același timp și în cursul acelorași declarații am subliniat că USL merge mai departe pentru că are responsabilități enorme și trebuie să se achite de ele.

„Sintagma USL se rupe am exclus-o mereu”

– La finalul întâlnirii de la Palatul Victoria, premierul Ponta a declarat că nu știe încă dacă USL se rupe. Este exclusă în acest moment sintagma „USL se poate rupe”?

– Pentru mine a fost exclusă mereu, eu cred că nimeni nu s-a gândit serios la o asemenea ipoteză.

– A fost un joc de putere în interiorul USL, o amenințare faptul că premierul Ponta a declarat în mod repetat faptul că USL se poate rupe?

– Nu, nu cred că între noi încap jocuri de putere pentru că suntem coechipieri. Noi nu ne luptăm între noi, ne luptăm cu alții și pentru obiective comune. Între noi nu încap amenințări și nu încap ultimatumuri. Cred că a fost o exprimare accentuată a unei nemulțumiri.

Este un punct zero în USL

– Ați încercat să-i dați garanții domnului Ponta că unitatea USL nu este afectată și că îi veți sancționa pe cei care vor mai face declarații în genul celor făcute de SR Stănescu?

– Se pare că domnul Ponta nu are nevoie de garanții de la mine și nu mi le-a cerut în privința intențiilor mele și a PNL în ansamblu. Cred că avem nevoie și domnia sa și eu și cei din PSD și PNL de permanenta aplecare pentru respectarea strictă a unor reguli care țin de disciplina unei formațiuni politice – partid, alianță, orice. În sensul acesta pentru toți este valabil, din toate direcțiile am convenit ceea ce eu am spus de la bun început ca pe viitor să observăm cu strictețe aplicarea acestor reguli.

– Se va înăspri severitatea în interiorul USL, a fost acesta un punct zero, cei care vor greși vor fi excluși în mod automat?

– Nu există nimic automat pentru că nu suntem mașini, există niște reguli care se cunosc, toți suntem oameni politici cu destulă experiență, există libertate de opinie, este posibil chiar normal să existe opinii diferite, dar nu se vor mai accepta, în sensul acesta putem vorbi despre un punct zero, atacurile la persoană, acuzații nedovedite.

Am ridicat în USL problema postului de televiziune patronat de un deputat PSD

– Dumneavoastră ați cerut vreodată în cadrul USL sancționarea deputatului PSD, Sebastian Ghiță, considerând că prin televiziunea pe care o deține a lansat atacuri la adresa dvs?

– Văd că mai multe surse vorbesc despre prezența domnului Ghiță la această întâlnire, nu este adevărat, domnul Ghiță nu avea ce căuta și nu a fost prezent la această întâlnire. Nu, nu am cerut niciodată sancționarea domnului Ghiță sau a vreunui alt membru al PSD, dar am ridicat problema modului în care sunt contrariați foarte mulți dintre liberali și poate mulți dintre alegătorii USL de faptul că un post de televiziune al cărui patron este un parlamentar PSD are drept temă predilectă ruperea USL și atacarea prin dezinformare, aproape în fiecare zi, a PNL și a mea ca președinte. Nu am pus niciodată problema sancțiunilor.

– Aveți să-i reproșați ceva personal deputatului PSD, Sebastian Ghiță?

– Eu nu am cerut niciun fel de sancțiune, nu am cerut niciun fel de intervenție, am descris însă, pentru că este o realitate, o stare de spirit, am adus-o la cunoștință domnului Ponta, nu am făcut altceva.

– Care a fost reacția premierului Ponta?

– Nu este treaba mea să o fac publică.

„Ponta a fost invitat la evenimentul TNL”

– Premierul nu s-a hotărât dacă să participe sîmbătă la conferința de alegeri a TNL. Există o adresă oficială pe adresa domniei sale, ați discutat dacă va participa?

– Nu am discutat acest lucru, sunt și eu invitat, tot ce vă pot spune că eu mă voi duce și bucurie în mijlocul unor oameni care au făcut foarte mult în campaniile electorale ale USL. Sper ca și domnul Ponta să vină și îl asigur că va fi bine primit.

„Subiectul SR Stănescu este închis”

– În Delegația Permanentă de luni veți reîntâri acea Rezoluție a Biroului Politic Național privindu-l pe senatorul Roșca Stănescu sau subiectul a fost închis în BNP și nu va fi redeschis?

– Așa cum v-am spus subiectul a fost închis în cadrul Biroului Permanent, rezoluțiile BPN sunt gândite încât să spună clar ce au de spus, nu să fie întărite din 48 în 48 de ore. Ce am avut de spus și hotărât am spus și hotărât atunci și cred că am luat hotărârea justă.

„Tema coabitării nu s-a lămurit suficient în USL, trezește neînțelegeri”

– Ce a învățat USL din ultimul conflict? Undeva s-a greșit dacă s-a ajuns aici.

– Cred că oamenii din USL, indiferent de ce funcție au, trebuie cât de des, fără să fie nevoie conflicte sau crize, cât de des, să evalueze și să evalueze mereu de ce ne-am asociat, care sunt scopurile noastre, unde suntem, în ce măsură ni le îndeplinim. Poate că și un asemenea episod ne ajută să o facem mai bine. Însă, ce aș vrea eu să fie pe lângă altele o învățătură în plus este că nu putem să decupăm un episod dintr-o înșiruire de întâmplări, evenimente politice. Personal cred că nu s-a consumat, nu s-a explicat, nu s-a lămurit suficient între noi tema cunoscută sub numele de coabitare. Ea a trezit în mod firesc multe suspiciuni, multe neînțelegeri, multe temeri. Cred că și un asemenea episod ne-a făcut să facem mai mult pentru ca un asemenea episod să fie asimilat sau depășit în profunzime.

„Coabitarea pare a schimba fundamental datele problemei”

– Ați avut un conflict în USL în ceea ce privește numirea procurorilor. A rămas o rană pentru PNL și dvs pentru modul în care s-a ajuns la aceste numiri? Acest nou conflict, nu vulnerabilizează și mai mult USL?

– Eu sper că nu și pentru că ați adus vorba pentru mine nu a fost nicio problemă că nu am avut ministrul Justiției, nu a fost nicio problemă că doamna Pivniceru s-a retras pentru că a fost opțiunea domniei sale. A fost o problemă și sub anumite aspecte rămâne o problemă care va trebui rezolvată cu înțelepciune și încredere, sentimentul foarte multora că după o bătălie cu toate forțele împotriva regimului Traian Băsescu se trece într-o coabitare care pare a schimba fundamental datele problemei. Eu vorbesc aici de sentimente, percepții, care sunt foarte importante chiar în politică.

„Trebuie să știm să vărsăm paharul când se umple

– Într-un interviu pentru Gândul spuneați că aveți sentimentul că cei din PSD au început să coabiteze foarte bine cu domnul Traian Băsescu.

– Da sigur spuneam acest lucru foarte deschis, chiar dacă nu vorbeam despre pahare care s-au umplut sau nu s-au umplut. Paharele mai dulci, mai amare trebuie să știm să ni le bem fiecare sau să mai vărsăm din ele când se umplu, dar este important să știm aceste lucruri, pentru că dacă le ascundem ele se răzbună.

„Regionalizare este un angajament al USL, Băsescu nu e în USL”

– Președintele Băsescu a declarat că va discuta cu premierul pentru a găsi o soluție pentru regionalizare, o declarație care nu este pe placul dvs și a PNL.

– Aici nu este o chestiune de bun plac. Eu cred că președintele ca și multe alte personaje cu funcții importante pot discuta despre orice. Care ar fi rolul președintelui în găsirea unei soluții nu înțeleg, dar nu înțeleg prin prisma actualei Constituții aflată în vigoare, nu prin prisma protocolului USL sau prin prisma coabitării.

– Domnul Dragnea a spus cu ceva timp în urmă că dacă președintele nu dă foc Constituției nu se pune problema suspendării.

– Nu am vorbit că s-ar încălca vreo Constituție, eu nu cred că este vreo problemă dacă premierul sau altcineva discută cu președintele despre regionalizare. Cred că nu avem de ce să căutăm sau să caute cineva soluții cu domnul Băsescu. Regionalizarea este un angajament pe care l-a făcut USL-ul și din câte îmi aduc aminte parcă domnul Băsescu nu era în USL, regionalizarea este un proces pe care prin pârghiile parlamentare, legislative și Constituție îl realizăm și prin măsuri efective, administrative și asta înseamnă Parlament și Guvern și nu știu ca domnul Băsescu să facă parte din Parlament, cu atât mai puțin din majoritatea USL sau Guvern și de aceea nu văd participarea sa la căutarea soluțiilor. Dar până la urmă discută cu fiecare despre ce dorește.

„Coabitarea cu Traian Băsescu poate deveni periculoasă pentru USL”

– Subiectul coabitării rămâne o sensibilitate pentru USL?

– Eu când spun trebuie nu înseamnă că impun sau prescriu cuiva ceva PSD-ului sau lui Victor Ponta. Eu când spun trebuie, încerc să atrag atenția, așa cum a făcut și Victor Ponta în acest subiect, asupra unor lucruri care pot să devină periculoase. Cred pur și simplu că avem obligația noi cei din USL să discutăm și să ne hotărâm asupra soluțiilor în toate privințele pentur că am fost mandatați de cetățenii României pentru asta. În rest, coabitarea, dacă este să facem uz de acest cuvânt, pe mine mă interesează coabitarea noastră în USL, iar cei care își fac un titlu de mândrie din capacitatea lor de a coabita cu domnul Băsescu acuzându-i pe alții că nu au acest dar al coabitării ar trebui să se gândească la faptul că „marea coabitare”, marea reușită în materie de coabitare este totuși această în USL. Alte coabitări sunt probabil trecătoare sau foarte puțin durabile.

EUROVISION 2013. Cezar Ouatu, încurajat de fosta concurentă de la EUROVISION, Paula Seling

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...