Iliescu: USL poate repeta propunerea de premier, a treia oară Băsescu trebuie să înghită gălușca

Publicat: 02 11. 2012, 20:00
Actualizat: 29 03. 2019, 02:04

Fostul președinte Ion Iliescu a fost întrebat, vineri seară, la RTV, ce poate face USL dacă Traian Băsescu refuză, după alegeri, propunerea de premier din partea Uniunii, el răspunzând că USL poate repeta propunerea, iar a treia oară șeful statului „trebuie să înghită gălușca”.

El a precizat că șeful statului poate judeca de o manieră subiectivă propunerea majorității pentru funcția de premier, dar și majoritatea poate refuza în Parlament persoana desemnată de președinte.

Iliescu a precizat că majoritatea poate propune aceeași persoană din nou, până când aceasta este acceptată. „Majoritatea respectivă are posibilitatea legală să își impună punctul de vedere. Cum? Repetă aceeași propunere încă o dată la președinte. O refuză și a doua oară? O repetă a treia oară, același nume, și președintele nu poate să mai refuze”, a spus Iliescu, întrebat despre ce poate face USL dacă va câștiga alegerile.

Fostul președinte a subliniat că Traian Băsescu a treia oară nu mai poate refuza propunerea de prim-ministru.

„A treia oară trebuie să înghită gălușca, cum se spune”, a spus Iliescu, precizând că președintele „nu își permite” să refuze și a treia propunere.

Întrebat ce va face USL dacă Băsescu va refuza propunerile de premier, liderul PSD a răspuns: „Nu ține seama de opțiunile de culoare ale președintelui și își susține candidatul pe care îl consideră cel mai potrivit în condițiile date. Deci raționamentul politic și decizia politică a coaliției este factorul determinant al unei poziții, al unei propuneri și al unei maniere de a o promova și are toate instrumentele să o promoveze”.