Incident la vizita președintelui la o mănăstire din Bistrița. Un bărbat s-a așezat în fața mașinii lui Băsescu

Publicat: 10 05. 2013, 12:52
Actualizat: 08 08. 2014, 03:19

Un bărbat de aproximativ 60 de ani s-a așezat, vineri, în fața coloanei oficiale a președintelui Traian Băsescu, pentru a-i înmâna o scrisoare, în timp ce șeful statului se pregătea să plece către Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Salva de la stadionul din Năsăud, unde aterizase cu elicopterul.

Potrivit unor surse din cadrul Poliției Năsăud, un bărbat de aproximativ 60 de ani, care a declarat că are probleme cu Justiția, l-a așteptat, vineri, pe președintele Traian Băsescu la ieșirea de pe stadionul din oraș, unde aterizase cu elicopterul, pentru a-i înmâna o scrisoare, transmite corespondentul Mediafax.

Bărbatul a intrat în fața coloanei oficiale care se pregătea să plece către Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Salva, iar angajații SPP l-au dat la o parte, însă președintele Traian Băsescu a oprit și a luat scrisoarea bărbatului.

Șeful statului a aterizat, vineri dimineață, cu elicopterul pe stadionul din Năsăud, unde a fost așteptat de prefectul Ioan Țintean și de primarul Năsăudului, Mircea Romocea.

Ulterior, președintele s-a deplasat cu un autoturism la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Salva, fiind întâmpinat de primarul din localitate, Gheorghe Onul, de protopopul Năsăudului Ioan Dâmbu, dar și de vicepreședintele PDL Ioan Oltean.

La intrarea în curtea mănăstirii, Traian Băsescu a fost întâmpinat de sute de oameni, dar și de patru călăreți îmbrăcați în costume populare, pe care i-a salutat și cărora le-a spus „Hristos a înviat!”, apoi șeful statului a urcat pe scena amenajată în curtea lăcașului de cult, unde, la ora transmiterii acestei sștiri, se oficiază sfânta liturghie.

La Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Salva se află mii de credincioși.

Slujba de sfințire a Mănăstirii Salva din Bistrița-Năsăud va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, IPS Mitropolit Iosif Pop al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală și Meridională, PS Vasile Someșanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și PS Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, împreună cu un sobor de preoți.

Mănăstirea Salva a fost ctitorită în 1994, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu, la dorința credincioșilor din comuna Salva și a preotului paroh. La început a fost ridicată o biserică mică, pentru oficierea sfintelor slujbe, care a primit hramul „Sfântului Ioan Botezătorul”.

Finalizată în scurt timp, cu ajutorul financiar al credincioșilor din comună, biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că, în 10 mai 1994, IPS Bartolomeu a sfințit piatra de temelie pentru biserica mare cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinților Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este așezată în apropierea locului unde ei au fost martirizați.

Mănăstirea are trei hramuri: „Izvorul Tămăduirii”, sărbătorit în vinerea de după Paște, „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, celebrat de Sânziene, pe 24 iunie, precum și „Sfinții Martiri Năsăudeni – Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu”, în 12 noiembrie. Acest din urmă hram a fost atribuit întrucât așezământul este situat în apropierea locului unde aceștia au fost martirizați.

În Mănăstirea Salva trăiesc 20 de măicuțe, conduse de stareța Stravofora Emanuela Moisa.

În frunte cu protopopul Năsăudului Ioan Dâmbu și cu primarul comunei Salva, Gheorghe Onul, toți localnicii au ieșit în stradă, joi, îmbrăcați de sărbătoare, să-i primească pe IPS Andrei Andreicuț, IPS Mitropolit Iosif Pop, PS Vasile Someșanul și PS Macarie.

Cristiana Sabău, corespondenti@mediafax.ro