INTERVIU CU VICTOR PONTA la „După 20 de ani”: Nu voi tolera furtul. Ce spune premierul despre Roșia Montană, Cuprumin și ce îi transmite lui TRAIAN BĂSESCU

INTERVIU CU VICTOR PONTA la După 20 de ani: Nu voi tolera furtul. Ce spune premierul despre Roșia Montană, Cuprumin și ce îi transmite lui TRAIAN BĂSESCU
Publicat: 14/05/2012, 11:10
Actualizat: 14/05/2012, 11:10

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică la „După 20 de ani”, la Pro TV, că în renegocierile cu FMI guvernul a reușit să obțină undă verde pentru reîntregirea salariilor și restituirea banilor reținuți ilegal pensionarilor. Șeful guvernului a spus că rambursarea banilor pentru pensionari se va face începând cu 1 iunie, iar bani pentru onorarea promisiunilor vor fi obținuți din recuperarea fondurilor alocate de guvernul Ungureanu primăriilor PDL, dar și din reducerea cheltuielilor.

De asemenea, Ponta a anunțat că guvernul său are învedere introducerea unei cote diferențiate de impozitare, în trei trepte, de la 1 ianuarie 2013, precum și o reducerea a CAS la angajator cu cinci puncte procentuale.

Premierul s-a lansat, totodată, într-un atac la președintele Traian Băsescu pe care l-a acuzat că face un lobby interesat pentru Roșia Montană. Ponta a spus, de asemenea, că divergențele între el și șeful statului vor înceta „natural”.

De unde vor fi luați banii

„La rectificarea bugetară din iulie vom arăta foarte clar de unde luăm 400 de lei pentru a ne ține de cuvânt. Trebuie să vedem de unde recuperăm aproape 300 de milioane din banii dați de guvernul Ungureanu aleșilor partidului de guvernământ. Ministerul Finanțelor va veni cu un memorandum despre reducerea cheltuielilor”, a spus Ponta.

„De la 1 iunie începem rambursarea către pensionari a sumelor reținute ilegal”, a mai spus el.

Ponta a afirmat că Guvernul intenționează ca, anul viitor, să reducă nivelul contribuțiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale la angajator, iar impozitarea se va face în trei trepte.

„De la 1 ianuare 2013, ne dorim impozitarea pe trei trepte: 16%, pentru societățile comerciale și persoanele cu venituri medii, iar pentru cei cu venituri foarte mici vom încerca aplicarea celorlalte două cote, de 12% și 8%, Va fi, dacă vreți, o cotă socială, iar efectul pe buget este unul negativ. Vor fi însă și măsuri cu impact pozitiv asupra bugetului, în primul rând terminăm pentru totdeauna cu povestea Fondului de rezervă al Guvernului folosit pentru finanțarea diverselor acțiuni. Nu îl desființăm, dar va fi folosit numai pentru situații de urgență, conform prevederilor legale, nu pentru finanțarea o dată la două luni a propriilor primari și președinți de consilii județene”, a spus Ponta.

În privința CAS, premierul a arătat că intenția Executivului este să efectueze anul viitor o reducere de cinci puncte procentuale la angajator.

„Sun convins că putem să le introducem din 2013. Am făcut toate calculele”, a spus șeful guvernului.

Șeful guvernului a susținut că România are pontențial de creștere economică și a subliniat că fonduri pot fi aduse la buget prin reducerea evaziunii fiscale.

„Cred că fostul premier Ungureanu a început un lucru bun la ANAF, printr-un proces de reducere a evaziunii fiscale și de colectare mai bună a veniturilor la buget, motiv pentru care noul șef ANAF rămâne în funcție dacă va îndeplini aceste criterii de performanță”, a declarat Ponta.

Ținta de 1.5% pentru creștere economică e realistă

Premierul a afirmat că ținta de creștere economică de 1,5% pentru acest an este în continuare una realistă.

„Predicția de 1,5% creștere economică – Comisia Europeană începe să fie mai puțin optimistă în ceea ce privește toate țările europene – să zicem și să sperăm că este încă una realistă. Nu există însă nicio variantă în care să depășim deficitul bugetar de 3% din PIB pe ESA”, a spus Ponta.

El a admis că ținta de 1,5% creștere economică reprezintă prea puțin pentru ca România să poată rambursa datoriile, obligație pentru care ar fi necesar un avans anual al PIB de 3%, dar a apreciat că există un potențial de creștere economică dacă va exista o administrație mai eficientă, dacă vor fi atrase venituri din agricultură și energie și dacă va exista un climat de afaceri care să favorizeze crearea locurilor de muncă.

„Mai greu va fi să mai prindem vremurile de aur din 2001-2008 (…) Dependența de exporturile către țări din Uniunea Europeană este punctul nostru slab, dacă reușim prin politici guvernamentale și prin inteligență diplomatică să deschidem alte piețe decât Uniunea Europeană pentru exporturile românești, atunci acel obiectivdevine realist”, a spus Ponta.

„Am oprit total PNDI

Premierul a mai spus că economiile se vor face prin restrângerea unor programe guvernamentale, iar fondurile astfel obținute vor fi utilizate la cofinanțarea proiectelor europene.

„Am început acum în fiecare minister și autoritate să tăiem contracte din acelea dubioase. Am oprit total faimosul PNDI, l-am scos cu totul din finanțarea pe acest an și pe viitor. Anul acesta era vorba de un miliard lei”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe președintele Traian Băsescu de faptul că, deși ocupă prima poziție a țării, face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roșia Montană.

„Eu înțeleg că există interese private, ca peste tot în lume, care se împletesc cu cele politice. Nu se pot face însă proiecte de aceste gen pentru că le dorește foarte tare un om politic, indiferent cum se cheamă. Mă refer evident la președintele Băsescu”, a spus Ponta.

Ponta a dezvăluit, totodată, că guvernul va anunța, până la sfârșitul lunii iunie, un nou nivel al redevențelor pentru sectorul energetic, deoarece România încasează doar 4% în condițiile în care media europeană presupune o redevență de peste 20%.

Victor Ponta este invitatul lui Cristian Leonte și al celor doi jurnaliști Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) și Claudiu Pândaru (gandul.info) duminică, la emisiunea După 20 de ani, difuzată de ProTV.

Noua ediție a emisiunii va putea fi vizionată și pe noul canal de știri VoyoNews, pe www.voyo.ro.

Cel mai tânăr premier vine să dea raspunsurile pe care toată țara le așteaptă. Despre jocul puterii, soluții și noi speranțe, duminică la „După 20 de ani”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?