Ponta îl acuză pe Băsescu de lobby în favoarea unei companii private la Roșia Montană

Ponta îl acuză pe Băsescu de lobby în favoarea unei companii private la Roșia Montană
Publicat: 13/05/2012, 10:40
Actualizat: 21/05/2012, 15:17

Premierul Victor Ponta îl acuză pe președintele Traian Băsescu de faptul că, deși ocupă prima poziție a țării, face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roșia Montană și afirmă că un proiect de asemenea anvergură nu trebuie realizat prin lobby politic.

„Eu înțeleg că există interese private, ca peste tot în lume, care se împletesc cu cele politice. Nu se pot face însă proiecte de aceste gen pentru că le dorește foarte tare un om politic, indiferent cum se cheamă. Mă refer evident la președintele Băsescu”, a spus Ponta, la emisiunea „După 20 de ani” la PRO TV.

Întrebat dacă îl suspectează pe șeful statului de ceva anume legat de acest proiect, premierul a arătat că nu doar că îl suspectează, ci îl și acuză.

„Nu doar că îl suspectez, ci îl acuz de faptul că atunci când ești în prima poziție a țării, sau a doua sau într-o poziție atât de importantă, nu poți să faci lobby pentru o companie privată fără a fi categoric considerat ca interesat, nu știu, poate politic, nu vreau să spun mai mult decât atât”, a spus Ponta.

Întrebat dacă nu ar fi totuși bine ca autoritățile să se pronunțe tranșant față de acest proiect, în condițiile în care investitorii așteaptă de mai mulți ani un răspuns pozitiv sau negativ, premierul a spus că ar fi bine dacă și ei ar înțelege că un proiect de asemenea anvergură trebuie realizat „nu prin lobby politic” sau prin cheltuielile uriașe pentru sponsorizarea mass-media, ci prin demonstrarea în fața populației, nu către presă sau președintele țării, că acest proiect respectă criteriile de siguranță legate de mediu, precum și interesele statului român.

Întrebat dacă există un termen până la care și-a propus să clarifice toate aceste lucruri, șeful Guvernului a răspuns negativ, adăugând că Ministerului Mediului trebuie să continue procesul de evaluare.

Premierul a declarat anterior că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roșia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiții, respectiv existența unor garanții privind protecția mediului, realizarea unei renegocieri privind participația statului român și decuplarea totală a proiectului de lobby-ul și interesul politic.

El a adăugat că nu poate indica la acest moment dacă cele trei condiții vor fi îndeplinite înainte de alegeri, după alegeri „sau poate niciodată”.

Luni seara, la ceremonia de învestire a noului Guvern, președintele Traian Băsescu a declarat că se așteaptă de la noul Executiv să găsească soluții de creare de noi locuri de muncă, el reiterând că investițiile în exploatările de minerit de aur și cupru reprezintă o astfel de soluție.

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situației referitoare la „cazul” Roșia Montană, având în vedere preocuparea manifestată de public în această privință, urmând ca deciziile care vor fi luate să fie în acord cu interesul național, protecția mediului și legislația europeană.

Proiectul minier Roșia Montană este dezvoltat de Roșia Montantă Gold Corporation (RMGC), al cărei acționar principal este Gabriel Resources.

La Roșia Montană, județul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deține 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participație de 19,31% în RMGC.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz și Thomas Kaplan.

Gabriel Resources vrea să reducă „substanțial” costurile până când Guvernul va avansa în procesul de avizare a proiectului, a anunțat, vineri, compania canadiană, odată cu raportarea unei pierderi de 2,6 milioane dolari canadieni pentru primul trimestru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”