Iohannis a promulgat bugetul, însă are o mirare: Sunt prevăzute credite de angajament într-o sumă nemaivăzută

Publicat: 16 02. 2017, 17:32

Un buget hiperoptimist, cu venituri supraapreciate, cheltuieli foarte mari și credite de angajament „într-o sumă nemaivăzută”. Așa a caracterizat Klaus Iohannis Legea bugetului, pe marginea căreia au apărut în ultima perioadă extrem de multe tensiuni, urmând ca la doar câteva secunde să anunțe că, în fapt, a promulgat-o deja, alături de bugetul asigurărilor sociale, și că acum cei care au elaborat proiectul au ocazia să arate și cum au de gând să se încadreze în toate limitele financiare pentru a menține țara pe traiectoria actuală. 

Înainte să anunțe că a promulgat deja legea, șeful statului a atras atenția asupra „creșterii fenomenale” de 14% care este prevăzută pentru bugetul general consolidat, dar și a creditelor de angajament cu o valoare totală de peste 50 de miliarde.

„Totuși, am decis astăzi, și am și făcut-o deja, am promulgat atât bugetul, cât și bugetul asigurărilor sociale. Țara are nevoie de buget și Guvernul, care s-a angajat să execute acest buget, acum are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru. Pentru Guvern, am un mesaj simplu. În cursul acestui exercițiu bugetar, pe care tocmai l-am promulgat, cer Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate și responsabilitate”, și-a încheiat Iohannis alocuțiunea. 

Scurta declarație de presă vine la doar câteva ore după ce, joi dimineață, premierul Sorin Grindeanu i-a cerut președintelui să adopte bugetul, argumentând că orice întârziere are „efecte în lanț”: „Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că vă continuați activitatea, deși bugetul întârzie în a fi promulgat. Din păcate, faptul că dumneavoastră și noi am reușit în timp record să venim cu un buget care să țină cont de programul nostru de guvernare, de toate măsurile pe care noi le-am angajat să le punem în practică, iată că toată această muncă este întârziată. Mai mult decât atât, acele măsuri noi pe care le-am luat și pe care le aveam în programul de guvernare sunt puse, datorită nepromulgării bugetului însă, sunt puse sub semnul întrebării. Noi ne-am făcut treaba, am adoptat actele legislative necesare, am prevăzut banii în buget pe toate aceste măsuri”, a spus Sorin Grindeanu la începutul ședinței de guvern.

El a mai spus că, „din păcate”, toată această întârziere se duce în lanț nu doar către ministere, către autoritățile județene și către autoritățile locale: „Și așa eram destul de întârziați datorită programului electoral, datorită tuturor lucrurilor pe care dvs. le știți și care nu au depins de noi. De aceea, o să mai funcționăm și toată lumea o să mai funcționeze în continuare cu 1/12, așa cum știți, conform legii, din păcate”, a mai spus Sorin Grindeanu.
 
Chiar dacă a aprobat Legea bugetului, președintele Klaus Iohannis a rămas la aceeași părere, dovadă că și marți acesta se declara îngrijorat de proiecțiile financiare ale documentului, considerându-l unul „problematic și riscant”.: „Există riscul real să se depășească deficitul de 3 la sută. Nu putem să nu vedem că aici avem de a face cu o sumă extraordinar de mare la așa numitele credite de angajament. Sunt credite de angajament prevăzute în valoare de 54 de miliarde, care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis guvernului”, spunea marți șeful statului. 

Cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis: 

– Așa cum am promis la începutul săptămânii, am făcut o analiză a bugetului și a bugetului de asigurări sociale. Această analiză aprofundată a confirmat tot ce am spus și data trecută. Veniturile la buget sunt, așa cum au spus unii, optimiste. Eu spun supraapreciate.
 
– Cheltuieli sunt prevăzute în sumă foarte mare. Abordarea hiperoptimistă a bugetului se poate vedea, de exemplu, făcând o comparație între veniturile la bugetul general consolidat de anul trecut și ce se prevede pentru anul acesta, unde se constată o creștere de 14%, fără să fie vreo explicație undeva cum se ajunge la această creștere fenomenală. 14% este foarte mult pentru bugetul general consolidat. De asemenea, se confirmă că există prevăzute credite de angajament într-o sumă nemaivăzută, de peste 50 de miliarde.
 
– Totuși, am decis astăzi, și am și făcut-o deja, am promulgat atât bugetul, cât și bugetul asigurărilor sociale. Țara are nevoie de buget și Guvernul, care s-a angajat să execute acest buget, acum are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru.
 
– Pentru Guvern, am un mesaj simplu. În cursul acestui exercițiu bugetar, pe care tocmai l-am promulgat, cer Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate și responsabilitate.