IOHANNIS. Alertă la Cotroceni! Ce condiții pune PSD ca să voteze prelungirea stării de urgență!

Publicat: 14 04. 2020, 08:33
Actualizat: 14 04. 2020, 10:59
DECIZIE. CCR judecă sesizarea lui Klaus Iohannis privind Legea Tratatului de la Trianon

Președintele României, Klaus Iohannis, intenționează să facă luni, 14 aprilie, cel mai așteptat anunț al momentului: va prelungi decretarea stării de urgență la nivel național cu încă 30 de zile! Întâmpină, însă, o mică problemă.

Tot mai mulți lideri politici amenință că nu vor vota un asemenea decret. Iar fără ajutorul, adică votul Parlamentului, Klaus Iohannis nu are altceva de făcut decât să retragă decretul prezindețial.

Grație majorității deținute în plenul reunit al Parlamentului, cel mai important cuvânt îl are Partidul Social Democrat. Însă poziția sa nu pare, deocamdată, una favorabilă prelungirii stării de urgență cu încă 30 de zile.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, spune că are câteva condiții de pus Guvernului Orban dacă se dorește sprijinul social-democraților la votul din Parlament. Concret, Ciolacu vrea să primească promisiunea îndeplinirii „măsuri economice și sociale, pentru cetățeni și mediul de afaceri”.

Condițiile puse de PSD pentru a vota prelungirea starii de urgenta / Sursa foto: Facebook

„Ei (n.r. oamenii) și-au îndeplinit obligațiile cetățenești: au stat în case și au respectat regulile impuse de autorități. Dar ce a facut statul pentru ei în prima lună a stării de urgență?! Avem peste 1,2 milioane de români care și-au pierdut locul de muncă sau sunt în șomaj tehnic, zeci de mii de firme închise și miliarde de euro pierdute. În aceste condiții, prelungirea stării de urgență #fără o minimă garanție că vor fi luate măsurile corecte și necesare pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o inconștiență totală”, scrie Marcel Ciolacu pe Facebook.

Astfel, PSD consideră că măsura prelungirii stării de urgență trebuie obligatoriu să fie însoțită de următoarele lucruri:

  • Transparentizarea informării, deciziilor și achizițiilor efectuate de Guvern pe perioada stării de urgență;
  • Plan de acțiune pe termen scurt și mediu în domeniul sanitar pentru testarea populației, o condiție obligatorie pentru reîntoarcerea rapidă la muncă și reluarea activităților economice;
  • Măsurile economice și sociale, pentru cetățeni și mediul de afaceri, pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor, păstrarea locurilor de muncă și limitarea efectelor crizei economice (cele luate până cum sunt inaplicabile și insuficiente, după cum se poate observa!);
  • Proiectele majore de investiții pe care Guvernul le va demara pe perioada stării de urgență pentru a reporni economia;
  • Măsurile care vor fi luate pe perioada stării de urgență în agricultură, pentru limitarea efectelor secetei și asigurarea necesarului de hrană pentru populație.

După anunţul privind prelungirea stării de urgenţă, președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului acordul pentru adoptarea acestei măsuri, iar un vot se va da în termen de cel mult 5 zile de la data informării!