Iohannis, despre monitorizarea anunțată de Toader: „E în fișa postului”

Publicat: 29 03. 2017, 22:58

„Mi se pare un lucru foarte bun. Dacă citim cu atenție Constituția, legile citim acolo că Ministerul Public își defășoară activitatea sub ochiul ministrului Justiției, ceea ce e un lucru bun și chiar mă aștept de la domnul ministru să sprijine Ministerul Public ca să își îndeplinească mai bine misiunile. Cu siguranță îi va monitoriza. Asta e în fișa postului”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat de jurnaliști, la Palatul Cotroceni, cum vede anunțul ministrului Justiției potrivit căruia nu va declanșa mecanismul de revocare a Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr, dar îi va monitoriza, în schimb, pe procurorii DNA, DIICOT și ai Parchetului General.

Întrebat la ce se referă atunci când a afirmat ca se așteaptă ca ministrul Justiției să sprijine Ministerul Public „să își îndeplinească mai bine misiunile”, șeful statului a răspuns: „Evident că dacă lucrează împreună în ceea ce am numit cooperare loială Ministerul Justiției și Ministerul Public, lucrurile pot merge numai înspre bine, altfel de la începutul anului când cele două ministere au avut poziții divergențe în privința OUG 13.

„Dacă Ministerul Justiției dorește să monitorizeze are tot dreptul să o facă”, a mai spus Iohannis.

Întrebat de jurnaliști, Iohannis a subliniat că este mulțumit de cum își fac treaba structurile Ministerului Public, inclusiv DNA.

„Am mai spus-o și îmi place să repet: Ministerul Public, inclusiv DNA, își fac foarte bine treaba”, a conchis șeful statului.

După două săptămâni de evaluare a șefilor DNA și Parchetului General, după scandalul OUG 13 transșat la CCR, ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță că nu va declanșa mecanismul de revocare a Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr. Toader a anunțat însă că îi va monitoriza pe procurorii DNA, DIICOT și ai Parchetului general, „pentru identificarea modului în care pe viitor înțeleg să respecte limitele de competență”.

De altfel, într-o sinteză a concluziilor de 19 pagini ale evaluării, ministrul Justiției a subliniat în repetate rânduri derapajele DNA în cazul OUG 13, precizând că aceastea au pus presiune și au intimidat membrii Guvernului care nu au făcut altceva, a spus el, decât să-și exercite comperența legislativă delegată.

„Eu, personal, am realizat evaluarea, fără vreo presiune, ingerință sau sugestie”, și-a început Tudorel Toader prezentarea concluziilor evaluării, în care a reluat observațiile Curții Constituționale în decizia privind conflictul juridic de natură constituțională între DNA și Guvern.

Ministrul Justiției a insistat asupra „derapajelor” procurorilor DNA, apreciind că „ingerința e de o gravitate foarte mare”.