Iohannis, despre un eventual angajament cu securitatea al ministrului Educației : „Ar fi o chestiune letală”

Publicat: 05 10. 2016, 21:47
Actualizat: 06 10. 2016, 08:24

„CNSAS ne va spune, în definitiv, dacă a avut sau nu a avut, dar un eventual angajament al dlui ministru față de Securitate ar fi o chestiune letală pentru cariera domniei sale. Ar trebui evident să demisioneze imediat dacă s-ar adeveri această acuzație”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă a vorbit cu premierul Dacian Cioloș pe această temă, Iohannis a răspuns: „Cu premierul Cioloș am vorbit foarte pe scurt, dar fiind vorba doar de niște informații pe surse, a rămas să așteptăm verdictul CNSAS-ului”.

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a precizat, marți, că nu a fost colaborator al Securității și că are, în acest sens, și o adeverință obținută de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Decizia CNSAS datează din 2007, însă Mircea Dumitru spune că verificări cu același rezultat s-au făcut la CNSAS și în 2011.

Ministrul Educației a declarat, într-o conferință, că este vorba despre „un fals grosolan”, pe care l-a dovedit și în trecut la CNSAS, printr-o expertiză grafologică, și că îi va da în judecată pe cei care au lansat în public informația că el ar fi colaborat cu Securitatea. Dumitru spune că „nu este întâmplătoare” lansarea acestei informații, în contextul în care a anunțat că ministerul va controla toate școlile doctorale, începând cu cele suspectate că au lansat lucrări plagiate și că prin măsurile pe care și le-a asumat „voi deranja în continuare”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a transmis că premierul Dacian Cioloș a discutat cu ministrul Educației, Mircea Dumitru, și a primit asigurări că acesta nu a avut relații de colaborare cu fosta Securitate și nici nu a făcut acte de poliție politică.