Iohannis, după Summit-ul NATO: Toată lumea a înțeles că trebuie să plătească mai mult pentru apărare

Publicat: 05 12. 2019, 19:45

„Am avut discuții la întâlnirea propriu-zisă despre temele care s-au vehiculat și în spațiul public, despre împărțirea corectă a obligațiilor, despre viitorul NATO și despre câteva probleme mai concrete. Foarte pe scurt voi menționa aceste chestiuni. În primul rând, așa-numitul burden sharing, deci împărțirea sarcinilor, toată lumea a înțeles între timp și a acceptat că trebuie să plătească mai mult pentru apărare. Deci acea limită de 2% va fi atinsă de tot mai mulți aliați. Acest aspect a fost repede clarificat și nu a dus, contrar așteptărilor din spațiul public, la niciun fel de controverse”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a afirmat că dejunul oferit de Donald Trump pentru șefii de state care alocă 2% din PIB pentru apărare poate fi interpretat ca un semnal pentru statele care nu și-au luat acest angajament, însă dejunul este organizat în semn de apreciere pentru țările care alocă această sumă.

Președintele Iohannis a participat, miercuri, la dejunul de lucru oferit de președintele SUA în onoarea șefilor de state care îndeplinesc angajamentul de alocare a 2% din bugetul național pentru apărare.