Iohannis îi avertizează pe guvernanți să nu „reinventeze roata” în domeniul economic: Impozitarea Bisericii, „o aventură fiscală”

Publicat: 15 07. 2017, 14:25

„Nu trebuie făcut un pas special și nu trebuie reinventată roata. Ceea ce am vrut să transmit și cred că a fost destul de clar este că avem nevoie de stabilitate și avem nevoie de predictibilitate. Aceste schimbării frecvente de abordare strategica de exemplu în domeniul fiscal nu fac bine nimănui. Ele nu pot fi puse în practică într-un timp foarte scurt. Mediul de afaceri, dar și omul simplu vor să știe ce dorește statul și cum va face statul aceste lucruri. Asta înseamnă stabilitate și predictibilitate”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a afirmat că toată lumea își dorește o creștere economică, însă aceasta nu se va atinge prin măsuri „nepregătite sau slab pregătite”, subliniind că stabilitatea și predictibilitatea trebuie garantate, indiferent cine se află la guvernare.

Șeful statului a inclus impozitarea veniturilor Bisericii în aceeași categorie, catalogând o astfel de inițiativă drept o „aventură fiscală” care face parte din filmul „lipsit de predictibilitate”, fiind nevoie de un studiu aprofundat și de discuții cu cei vizați de noua taxare: „Mi se pare iarăși din acel film lipsit de predictibilitate. Dacă se face un studiu și se discută foarte aprofundat, în primul rând cu cei vizați, atunci se poate veni cu un concept. După părerea mea, sincer, la acest moment să vorbim despre impozitarea bisericilor, mi se pare un fel de aventură fiscală”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Ideea impozitării bisericilor îi aparține lui Eugen Teodorovici, fost ministru de finanțe și, până ieri, consilier onorific al premierului Tudose. Mai exact, propunerea pe care o are în vedere este identificarea, de comun acord cu BOR, a activităților economice care pot fi impozitate, iar banii să rămână tot în gestionarea Bisericii, însă statul să decidă în ce fel să fie cheltuiți. Teodorovici a adăugat că sunt și alte zone din care statul poate scoate bani, dar pe care Biserica „nu le îndrăgește”, iar în aceste condiții „trebuie să înteleagă și să aleagă”.

Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat vineri că nu susține această măsură.