Iohannis răspunde „teleformularului” lui Antonescu din interviul Gândul. Prima înțepătură: „parcă îmi amintesc că s-a retras de peste tot”

Publicat: 14 07. 2014, 21:57
Actualizat: 20 05. 2015, 08:59

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a răspuns întrebărilor lansate de Crin Antonescu în interviul din gândul, explicând de ce nu a fost cooptat acesta în negocierile cu PDL, care este programul său de prezidențiabil și dacă va exista un tandem pentru alegerile din toamnă. Iohannis a precizat că dacă Antonescu va ajunge prezidențiabilul PNL, va trebui să țină cont de „rezoluția Iohannis”, care a câștigat competiția internă în PNL. Iohannis a adăugat că ar fi fost bine ca Antonescu să vorbească în partid, dar că nu se simte nici lezat, nici deranjat și că rămâne prieten cu Antonescu, în pofida înțepăturilor și împunsăturilor. 

Iohannis a răspuns la început la întrebarea de ce Crin Antonescu nu a făcut parte din delegația care a negociat fuziunea cu PDL. Antonescu afirma într-un interviu acordat gândul că nu fost inclus de Iohannis în această delegație, deși ar fi fost folositor pentru PNL.

„Parcă îmi amintesc că s-a retras de peste tot”, a răspuns Iohannis, după care a făcut o pauză de câteva secunde. Apoi a reluat: „așa îmi amintesc eu”.

Întrebat dacă este o amintire sau o certitudine, Iohannis a afirmat: „nu pot să spun că este o certitudine, parcă s-a răzgândit”.

După o scurtă pauză, Iohannis și-a reluat explicația.

„Nu mi s-a părut că președintele care tocmai s-a retras de la conducerea partidului trebuie să fie în comisia politică de negociere cu PDL. Dar tot prieteni suntem și cu mici înțepături, împunsături, nu este nicio problemă”, a replicat președintele PNL.

Întrebările puse de Crin Antonescu în interviul acordat de gândul privind „articulațiile proiectului prezidențial al lui Klaus Iohannis, varianta referitoare la conducerea PNL după o asemenea candidatură, variantele de Guvern în care PNL să participe” au fost definite în glumă de Iohnanis drept un „teleformular”.

Ironic, liderul PNL a întrebat: „trebuie să spun și cine va fi secretar de stat la cultură”.

„Un răspuns exhaustiv evident că o să-l dau partidului și domnului Antonescu în Delegația Permanentă, dar la o parte din întrebări, am răspunsuri, cred că chiar foarte bune. La altă parte cu regret, nu”, și-a început Iohannis replica pentru Antonescu.

Klaus Iohannis a continuat prin a prezenta „articulațiile proiectului” său de prezidențiabil.

„Articulațiile proiectului Iohannis președinte nu pot deriva decât din ce a hotărât Congresul PNL, unde am prezentat o moțiune, care arată cum ar trebui abordată guvernarea liberală, cum trebuie abordată colaborarea între președinte și executiv pentru a reduce faliile din societate până la dispariție dacă se poate, cum președintele nu trebuie să fie jucător și nici apatic, ci mediator și integrator, cum președintele trebuie să reprezinte demn România și trebuie să continue marile direcții strategice pe care merge țara noastră, cum președintele împreună cu Guvernul chiar au șansa să ducă la o dezvoltare și susținută a României și multe alte lucruri. Pe acestea le știe domnul Antonescu ca și mine pentru că au fost hotărâte de Congresul PNL și oricare dintre noi va fi candidatul PNL-ului sigur va putea să-și construiască un program pornind de acolo, nu din altă parte, fiindcă noi reprezentăm PNL; nu niște idei private”, a fost răspunsul lui Iohannis.

În schimb, cu succesorul său în fruntea PNL, președintele PNL a avut o poziție nuanțată. În prima fază a spus că în ceea ce privește conducerea PNL în cazul în care va pleca „din motivul că voi fi ales, dacă voi ales sau că mă retrag, una din două”, Iohannis a spus că Statutul prevede cum se alege președintele partidului.

„Partidul își alege conducătorul, nu vechiul conducător îl alege pe noul conducător”, l-a înțepat Iohannis pe Antonescu care a spus că l-a pus pe Iohannis în poziția de a fi ales președinte al partidului.

Întrebat dacă își va da demisia din fruntea PNL dacă va pierde alegerile prezidențiale, Iohannis a precizat: „este sigur o variantă de lucru să demisionez dacă voi pierde prezidențiale, nu spun că voi demisiona, dar e o variantă de lucru și trebuie să o calculăm”.

El a exclus prezentarea unui tandem prezidențiabil – propunere de premier în campania electorală.

„În ceea ce privește guvernul, aceste chestiuni nu se află într-un fișet la mine în birou, ci rezultă din negocieri politice ample, serioase, care se vor purta după prezidențiale. Nu putem purta acum o negociere PNL – PDL pe prim-ministru, miniștri, secretari de stat. Mai întâi trebuie să vedem avem președinte cu care împreună schimbăm lucrurile în România sau nu avem. Atunci putem începe negocierea cine ar fi cel mai calificat pentru prim-ministru, oamenii pentru ministere. Dacă vrem să evităm un lucru este de a preveni să venim nepregătiți de guvernare, vrem să avem o echipă foarte bine pregătită, care când merge la guvern din prima zi trebuie să știe ce trebuie să înceapă”, a spus Iohannis.