Iohannis respinge acuzațiile UNJR: Sunt făcute în nota campaniei pentru CSM

Publicat: 07 10. 2016, 13:10
Actualizat: 28 03. 2019, 08:24

Șeful statului a fost întrebat cum vede declarațiile Danei Gârbovan legate de faptul că solicitarea de urgentare a dosarelor făcută de șeful statului „dacă este vorba de dosare punctuale, este o chestiune absolut nefirească”.

„Sincer? În nota campaniei pentru Comsiliul Superior al Magistraturii (CSM)”, a comentat el.

Iohannis a reluat explicațiile legate de întâlnirea cu Augustin Lazăr. ”Pe mine mă interesează ca toate instituțiile statului să funcționeze foarte bine”, a subliniat el, arătând că a observat că un lucru ce se poate îmbunătăți este celeritatea cu care se rezolvă dosare care, în mod ”nefiresc și contraproductiv”, trenează.

„Eu nu reprezint doar statul român, ci și societatea românească. Eu sunt mediator între stat și societate”, a explicat președintele.

El a susținut că declarația legată de un eventual plagiat al șefei DNA i-a fost „răstălmăcită”, întrucât nu ar fi afirmat că nu există indicii despre un eventual plagiat, ci că în urma discuției cu Laura Koveși el personal nu a avut indicii să creadă că este o problemă.

Șeful statului i-a îndemnat pe cei care au suspiciuni și indicii legate de un eventual plagiat să sesizeze instituțiile statului.

El a reluat din noua ideea că ”multe persoane acuzate sau condamnate își descoperă vocația de scriitor”, folosind denunțurile în lupta politică.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan, a declarat, referitor la cererea de urgentare a dosarelor făcută de șeful statului, că „dacă este vorba de dosare punctuale, este o chestiune absolut nefirească”.

„Dacă este vorba de dosare punctuale, din punctul nostru de vedere este o chestiune absolut nefirească și arată exact o mentalitate greșită a modului în care Executivul și celelalte puteri ale statului se raportează la procurori. Și fac aici o paranteză pentru că la întâlnirea trecută pe care am avut-o am avut surpriza să aflăm că ministrul Muncii spunea «mă așteptam ca procurorul general să mă sune», pe o chestiune administrativă, într-adevăr.

Acest lucru arată că este necesar să se delimiteze inclusiv la nivelul numirilor la vârful structurilor de parchet partea politică ce include președintele și ministerul Justiției, pentru a avea o reală separare a celor două puteri. Altfel ajungem la aceste chesiuni când fie președintele, fie prim-ministrul, fie ministrul Justiției consideră că este legitim să ceară socoteală procurorilor pentru anchete”, a declarat președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seara, întrebat dacă el consideră că se impune o demisie a procurorului-șef al DNA Laura Codruța Kovesi, că nu trebuie să vorbim despre nicio demisie atâta vreme cât, deocamdată, nu există niciun indiciu că ar fi plagiat.
 
„Nu cred că trebuie să vorbim despre o demisie atâta vreme cât, deocamdată cel puțin, nu există niciun indiciu că ar fi un plagiat. Acolo, sigur în măsura în care lucrurile iau altă turnură, se poate relua discuția, dar deocamdată nu am motive de îngrijorare” a răspuns președintele Klaus Iohannis.
 
El a mai precizat că a discutat cu procurorul general pe care l-a rugat să soluționeze speța cu celeritate. „Eu cred că Parchetul General trebuie să rezolve foarte repede această speță și pot să vă spun că în această chestiune am avut o discuție cu procurorul general pe care l-am rugat ca, în virtutea atribuțiilor domniei sale, să se ocupe ca această cercetare să se facă cu celeritate”, a spus șeful statului.