Iohannis sesizează Curtea Constituțională după ce Senatul a respins cererea DNA de arestare a lui Șova

Publicat: 26 03. 2015, 17:41

Klaus Iohannis reclamă, în sesizarea înaintată CCR, procedura diferită în Camera Deputaților și Senat în privința avizării cererilor de reținere și arestare care dus la blocarea posibilității instanțelor de a se pronunța asupra temeiurilor solicitărilor procurorilor. Astfel, președintele susține că, deși CCR s-a pronunțat în privința cvorumului de adoptare a hotărârilor parlamentului, respectiv majoritatea parlamentarilor prezenți, Senatul modificat prevedrile contrare din regulamentul propriu.

„Această omisiune a generat un regim juridic diferit în soluționarea cererilor de încuviințare a reținerilor și arestării preventive a unui deputat față de un senator și a condus la un blocaj instituțional prin imposibilitatea desfășurării procedurilor judiciare și a înfăptuirii actului de justiție. Astfel, prin raportare la o majoritate – în esență neconstituțională – Parlamentul a blocat posibilitatea instanțelor de judecată/procurorului de a se pronunța asupra temeiurilor cererii de arestare preventivă/reținerii în condițiile prevăzute de lege, prin prisma imperativului asigurării intereselor urmăririi penale sau a judecății, și a fost încălcat principiul separației și echilibrului puterilor în stat, precum și cel al obligativității unui comportament loial al autorităților”publice față de Constituție”, se arată în sesizarea președintelui. 

 Astfel, Iohannis amintește că, la Camera Deputaților,  cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a deputatului Theodor-Cătălin Nicolescu aprobată cu 174 de voturi pentru și 99 de voturi împotrivă, hotărârea fiind adoptată  ținându-se cont de votul majorității deputaților prezenți, în vreme ce la Senat, solicitarea DNA privind arestarea lui Dan Șova, care a întrunit 79 de voturi pentru, 67 de voturi contra, a fost respinsă pe motiv că nu a întrunit voturile a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.

„Aplicarea diferită a normelor legale și regulamentare referitoare la majoritatea necesară încuviințării acestor cereri a creat un statut juridic diferențiat între deputați și senatori, fapt ce contravine prevederilor Art. 69-72 coroborate cu cele ale Art. 65 alin. (2) lit. j) și ale Art. 73 alin. (3) lit. c) din Constituție, republicată, ce consacră un statut nediferențiat deputaților față de senatori„, susține Iohannis.