Kelemen Hunor, avizat favorabil pentru Ministerul Culturii, cu ușa închisă „ca să nu stea în curent”

Publicat: 04 03. 2014, 12:24
Actualizat: 31 07. 2014, 04:21

Kelemen Hunor a primit aviz favorabil pentru a ocupa funcția de ministru al Culturii, fiind votat de 19 membri ai comisiilor de cultură reunite, în timp ce alți 13 parlamentari au votat împotrivă. Senatorul PNL Varujan Vosganian s-a abținut.

Încă de la începutul ședinței, președintele comisiei de cultură de la Senat, Georgică Severin, i-a atenționat pe toți cei prezenți îin sală să-și dea telefoanele pe silențios și să închidă ușa după ei –  „ca să nu-l ținem pe domnul ministru în curent”. De altfel, atenționarea a fost repetată de mai multe ori  în timpul ședinței.

Un detaliu care a stârnit amuzamentul celor prezenți l-a reprezentat denumirea sălii în care a fost audiat Kelemn Hunor – „Avram Iancu”.

Întrebat de deputatul PDL Theodor Paleologu ce va face în cazul comasării Muzeului Satului și Muzeul Țăranului Român, Kelemen a specificat că nu va fi de acord cu o astfel de mișcare. „Nu sunt de acord cu comasarea. Am spus și atunci când s-a vorbit inițial despre o astfel de inițiativă, am spus și după, sunt două instituții muzeale cu un profil bine conturat și așa trebuie să rămână”, a spus el, în cadrul audierilor.

Referitor la proiectul Roșia Montană, un alt subiect fierbinte care a vizat și Ministerul Culturii, Kelemen Hunor a precizat că nu are acest subiect pe agenda de priorități și că oricum Parlamentul s-a exprimat în acest sens.

„E un subiect foarte simpatic mie, am avut protestatari, chiar am devenit la un moment dat prieteni, când eram la Minister, îi invitam la o cafea, discutam despre proiectul Roșia Montană.  Eu știu că s-a dat un vot în Parlament, a fost respins. Nu există așa ceva pe agendă”, a mai spus Kelemen.

Totodată, ministrul propus pentru portofoliul Culturii a precizat că pe lista sa de priorități se numără legea cinematografiei și legea drepturile de autor. Totodată, a spus referindu-se la bugetul insituției pe care o va conduce, că este foarte mic și că va solicita o suplimentare a acestuia la rectificare.