Kelemen Hunor spune cum trebuiau să procedeze politicienii din Ungaria în problema steagului secuiesc

Publicat: 23 02. 2013, 15:04
Actualizat: 04 07. 2013, 05:49

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că politicienii din Ungaria „nu s-au folosit de căile diplomatice, ci de declarații bombastice” în problema steagului secuiesc, atrăgând atenția că UDMR nu vrea „ca anumite feeling-uri naționaliste să fie răvășite de o parte și de alta”, ci „normalitate”.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că politicienii din Ungaria „nu s-au folosit de căile diplomatice, ci de declarații bombastice” în problema steagului secuiesc, atrăgând atenția că UDMR nu vrea „ca anumite feeling-uri naționaliste să fie răvășite de o parte și de alta”, ci „normalitate”.Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanților Unionali de la Palatul Culturii din Târgu Mureș, că el nu crede că „declarațiile bombastice” ale politicienilor din Ungaria în problema steagului secuiesc ar face bine „cauzei Ținutului Secuiesc” sau drepturilor maghiarilor din Transilvania, transmite corespondntul MEDIAFAX.

„Trebuie să vedem ce alte instrumente avem, dacă ne va ajuta ce s-a întâmplat cu steagul secuiesc. Politicienii din Ungaria nu s-au folosit de căile diplomatice, ci de declarații bombastice. Nu cred că face bine cauzei Ținutului Secuiesc, drepturilor noastre, nu face bine utilizării simbolurilor comunității și nu vrem ca anumite feeling-uri naționaliste să fie răvășite de o parte și de alta. Vrem ca această chestiune să fie adusă la normalitate. În urmă cu o săptămână, la Budapesta, le-am spus politicienilor unguri că, dacă ne ajută, să ne anunțe să ne ținem cu ambele mâini. Am văzut că acea chestiune poate fi adusă la normalitate. Nu trebuie să interzicem simbolurile, pentru că nu lezăm interesele României sau ale cetățenilor români. Nimeni nu va fi mai sărac. Dar noi trebuie să fim hotărâți și fermi și să ne menținem în cadrul raționalului, altminteri s-ar putea lansa chestiuni asupra cărora să pierdem controlul”, a spus Kelemen.

El a precizat că se referă la inițiative ale unor politicieni români din partea puterii, precum cea privind dubla cetățenie, care prevede pierderea cetățeniei române de cei care solicită și cetățenie maghiară.

„Va trebui să fim mai înțelepți decât atunci când am fost la guvernare în soluționarea unor probleme”, a conchis Kelemen.

Pe de altă parte, vicepreședintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, presei, că reprezentanții Uniunii și-au expus ferm poziția la întâlnirea de la Budapesta. El a apreciat că disputele legate de steagul secuiesc au avut și aspecte pozitive.

„Discuțiile au fost în sensul ca UDMR să reprezinte aici unele probleme ce țin de steagul secuiesc, de regionalizare, deci noi suntem cei care suntem responsabili pentru aceste probleme și ne facem treaba prin dialog, prin această structurare mai bună în ceea ce privește relația dintre cele două state. Noi suntem de fapt o pârghie, o punte între cele două state. Cu toate conotațiile eventual negative, eu zic să toată această dispută cu steagul secuiesc a fost benefică. De ce? Unu: Acum toate lumea știe cum arată steagul secuiesc. Doi: foarte mulți români au avut același punct de vedere ca și al nostru. Care e problema cu acest steag dacă cineva pune acest steag undeva și își afișează solidaritatea față de aceste valori ale comunității maghiare secuiești? Cred că lucrurile s-au clarificat. Cele două state au avut o discuție așezată între cei doi miniștri de Externe, lucrurile sunt clare, acest steag poate fi arborat, iar prefecții și cei care încearcă să creeze tensiuni artificiale ar trebui să înțeleagă că este un deziderat normal al comunității maghiare”, a spus Borbely.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt afirma, la începutul lunii februarie, că maghiarii din Transilvania sunt supuși unei agresiuni simbolice și, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ținutului Secuiesc.

Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca „simbol al solidarității naționale”.

Președintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a inițiat ceremonia de arborare a drapelului cu ocazia sesiunii plenare a deputaților de etnie maghiară din Bazinul Carpatic.

Vicepremierul Zsolt Semjen a declarat că folosirea simbolurilor etnice ale oricărei comunități constituie un drept fundamental al omului, mulțumind tuturor orașelor ungare care au arborat steagul secuiesc.

Referindu-se la recenta dispută dintre Ungaria și România privind arborarea drapelului secuiesc, Semjen a subliniat că Budapesta „nu a dorit amplificarea tensiunilor cu România”.