Klaus Iohannis: OMS a spus din capul locului că este foarte puţin probabil să avem un vaccin în anul 2020. Nu putem decât să sperăm că lucrurile se vor desfăşura mai repede (VIDEO)

Publicat: 09 09. 2020, 19:41
Actualizat: 09 09. 2020, 19:43
Klaus Iohannis: OMS a spus din capul locului că este foarte puţin probabil să avem un vaccin în anul 2020. Nu putem decât să sperăm că lucrurile se vor desfăşura mai repede / Foto: Shutterstock

Preşedintele Klaus Iohannis reaminteşte că Organizaţia Mondială a Sănătăţii „a spus din capul locului că este foarte puţin probabil să avem un vaccin în anul 2020”, după ce testele pentru cel mai aşteptat vaccin anti Covid, produs de Oxford Astra Zeneca, au fost oprite temporar.

OMS a spus din capul locului că este foarte puţin probabil să avem un vaccin în anul 2020. E posibil să avem un vaccin la mijlocul anului 2021. Sigur, companiile farmaceutice lucrează intens. E şi interesul lor, dar şi al societăţilor noastre să avem acest vaccin. Rezultatul final îl vom şti atunci când primul vaccin agreat, aprobat va fi pe piaţă”, spune Klaus Iohannis.

El mai spune că până la momentul apariţiei vaccinului „nu putem decât să sperăm că lucrurile se vor desfăşura mai repede”.

„În această situaţie şi în pandemia în care ne aflăm nu cred că cineva îşi imaginează că undeva se dezvoltă în vaccin şi fugim repede şi cumpărăm vaccinul. Aceste lucruri nu mai sunt posibile. Suntem o mare familie, suntem oamenii de pe pământ. Aceste înţelegeri de la ONU şi UE se vor respecta şi în măsura în care un vaccin valabil, testat şi agreat apare. Va exista o colaborare strânsă pentru a oferi tuturor naţiunilor acest vaccin”, mai spune şeful statului.

Declaraţia lui Iohannis a venit în contextul în care testele pentru cel mai aşteptat vaccin anti Covid, produs de Oxford Astra Zeneca, au fost oprite temporar.

Iohannis, optimist în ceea ce privește starea economică a României din 2021

„Nu s-a vehiculat niciodată vreo tăiere de salarii sau de pensii. Asta e o prostie pesedistă aruncată în spaţiul public din motive electorale. Însă bugetul trebuie construit cu mare grijă şi e de preferat să fie discutat şi aprobat de noul parlament. Economia a suferit un recul semnificativ în semestrul doi care a trecut. Între timp îşi revine. Noi credem că economia îşi va reveni şi va permite un parcurs normal care include creşteri de salarii, de pensii, alocaţii şi aşa mai departe. Noi ne pregătim de un an de creştere, nu de scădere”, mai precizează Klaus Iohannis.