Kovesi: Unii oameni politici au instigat populația împotriva procurorilor

Publicat: 22 08. 2012, 23:44
Actualizat: 28 09. 2018, 01:37

Procurorul general Codruța Kovesi a declarat că unii oamenii politici, prin declarațiile lor publice, au instigat populația împotriva procurorilor în contextul anchetelor ca urmare a plângerilor penale legate de referendumul din 29 iulie.

„Nu mi s-a părut firesc să spui că să-i ferească Dumnezeu pe procurori când vor veni oamenii peste ei. De ce? Pentru că își fac treaba? Pentru că avem plângeri și suntem obligați, potrivit legii, să investigăm?”, a mai spus Kovesi, într-un interviu difuzat miercuri de Realitatea TV.

Potrivit Codruței Kovesi, astfel de declarații au reprezentat o presiune gravă asupra activității procurorilor.

Totodată, Kovesi s-a declarat îngrijorată de faptul că persoane cu funcții importante în stat „atacă în mod constant procurorii și activitatea acestora”. „Pentru cei care au uitat, țin să le reamintesc că procurorii sunt independenți. (…) Aceste anchete își vor urma cursul”, a mai spus Codruța Kovesi.

Procurorul general a făcut referire și la premierul Victor Ponta, afirmând că acesta, în calitate de interimar la șefia Ministerului Justiției, putea să se informeze, potrivit legii, despre activitatea parchetelor. „Sunt surprinsă că nu a făcut acest lucru în momentul în care au apărut în spațiul public astfel de declarații”, a spus Kovesi, care a adăugat că nu o impresionează declarațiile oamenilor politici și că procurorii „își fac treaba”.

Tot referitor la anchetele privind referendumul, Kovesi a declarat, în același interviu, că procurorii nu au făcut niciun abuz, majoritatea audierilor desfășurându-se la Parchet sau la secțiile de Poliție, cu excepția cazurilor în care s-a mers la domiciliul celor bolnavi.

Procurorul general a precizat că anchetele au scos la iveală că pe listele electorale se află și CNP-uri inexistente. De asemenea, a spus Kovesi, sunt foarte multe persoane care nu își recunosc semnătura și care nu recunosc că au votat, iar altele apar pe mai multe liste.

Procurorul general a declarat anterior, tot miercuri, că din cele peste 500 de plângeri privind referendumul, mai mult de jumătate privesc împiedicarea votului sau mita electrală, precizând că a anunțat de la începutul anului că „statistica Parchetului va expoda” în cazul dosarelor privind infracțiuni la vot.