Laura Codruța Kovesi, despre votul ambasadorului român la UE: Nu este o informație secretă și ar trebui clarificată

Publicat: 19 09. 2019, 19:28

„Eu îl (votul -n.r.) apreciez ca o majoritate extrem de importantă. Nu aș putea să spun exact care sunt țările care au votat pentrum, împotrivă sau care s-au abținut, pentru că nu cunosc acest detaliu. M-am bucurat că există această majoritate, care ne arată că e o decizie asumată”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la Digi 24.

Întrebată cum crede că a votat ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, fostul procuror-șef DNA a replicat: „Nu știu cum s-a votat nici la primul vot, nici astăzi, nu am această informație într-un mod oficial. Cred că e obligația altor instituții să explice cum s-a votat și ce s-a votat. Din punctul meu de vedere nu e o informație secretă și ar trebui clarificată. Pentru mine, faptul că mii și mii de cetățeni m-au susținut și încurajat în această procedură este o victorie pentru mine (…) Sper ca acest vot să schimbe un pic situația în sistemul de justiție și colegii mei să fie mult mai mobilizați și determinați să continue ce s-a început. Cel puțin când am condus eu DNA rezultate sunt clare și vorbesc singure”.

Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a declarat, joi, că Laura Codruța Kovesi a obținut în COREPER 17 voturi pentru desemnarea sa în funcția de procuror șef european, din totalul celor 22 de voturi exprimare.

Procedural Consiliul UE va transmite Parlamentului European decizia luată, joi, urmând ca PE să ia act, prin procedură internă de hotărârea Consiliului. Decizia a fost luat în Consiliul UE, prin majoritate simplă, conform regulamentulul de funcționare al Parchetului European (EPPO).

„Parlamentul European și Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-șef european pentru un mandat de șapte ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul hotărăște cu majoritate simplă”, arată regulamentul EPPO, la articolul 14, alineatul 1. Ulterior, Consiliul miniștrilor va lua act de decizia de joi din COREPER și anume votul ambasadorilor UE și va formaliza hotărârea, au precizat sursele europene, pentru MEDIAFAX.