Legea alegerilor locale a fost ADOPTATĂ de Senat. Cum vor fi aleși primarii și președinții de Consilii Județene

Publicat: 20 04. 2015, 17:57
Actualizat: 20 04. 2015, 20:33

Noua lege a alegerilor locale a trecut de prima Cameră sesizată, fiind adoptată de Senat cu majoritate largă de voturi.

Proiectul de lege a fost inițiat de comisia specială de Cod Electoral și prevede, printre altele, faptul că primarii vor fi aleși la fel ca înainte, într-un singur tur de scrutin, în timp ce președinții de Consilii Județene vor fi aleși prin vot indirect, din rândul consilierilor județeni.

În plus, o altă modificare importantă adusă de noua lege a alegerilor locale este și faptul că șeful de CJ va putea fi revocat cu votul a două treimi din numărul consilierilor județeni.

La dezbaterile din plenul Senatului, liberalii au propus, din nou, alegerea primarilor în două tururi de scrutin și alegerea președintelui de CJ prin vot direct, tot în două tururi de scrutin, însă amendamentele au picat la vot.

De altfel, și reprezentanții UDMR au propus ca pragul electoral să scadă de la 5% la 3%, însă și acest amendament a fost respins.

Pentru a se aplica la următoarele alegeri locale, din iunie 2016, noua lege a administrației publice locale ar trebui adoptată de Parlament și promulgată de președinte până în mai-iunie 2015. Conform deciziei Curții Constituționale  nr. 682/2012, orice lege care vizează alegerile trebuie modificată cu maximum un an înainte.

CITEȘTE RAPORTUL COMISIEI ELECTORALE