Legea referendumului se modifică. Ponta: „O facem pentru Constituție, nu pentru demiterea președintelui”

Publicat: 08 01. 2013, 11:24
Actualizat: 05 07. 2016, 21:17

Premierul Victor Ponta a declarat că există posibilitatea modificării legii referendumului înaintea adoptării noii Constituții, dar că această modificare nu va implica și cvorumul pentru demiterea președintelui României.

„Trebuie să ne gândim foarte bine la referendum și la cvorum, nu ne va fi foarte ușor. Este aproape imposibil, atâta timp cât trei milioane de cetățeni, cei din străinătate, sigur nu votează. Este foarte dificil de realizat cvorumul, nu are rost să facem toată procedura pentru ca în final să nu avem cvorum. Este o posibilitate constituțională de a avea alt cvorum, măcar pentru aprobarea modificării Constituției. Multe țări au o treime din toți cetățenii cu drept de vot, trebuie să găsim o soluție agreată”, a spus Victor Ponta, care a dat asigurări că nu se va modifica și cvorumul pentru demiterea președintelui.

Ponta a precizat că forumul constituțional va începe să lucreze în luna februarie, timp de două luni, perioadă în care se va cere un punct de vedere și Comisiei de la Veneția.

În privința modificării articolului 1 din Constituție, Ponta a spus că ea nu se va întampla, deoarece „România nu este pregătită să renunțe la articolul 1 din Constituție”.