LISTA COMPLETĂ a miniștrilor Guvernului Dăncilă. Ce cuprinde noul program de guvernare al PSD. UPDATE

Publicat: 26 01. 2018, 15:54

Viorica Dăncilă a anunțat componența Cabinetului pe care îl va conduce, inclusiv cu portofoliile ocupate de cei de la ALDE, însă nu a răspuns la întrebări din partea jurnaliștilor, specificând că va face acest lucru după ce va primi votul de învestitură.

„S-au discutat propunerile făcute de organizațiile județene, pe care le-am discutat cu liderii coaliției de guvernare. Au fost mai multe propuneri, pe anumite portofolii unii dintre colegii au refuzat. (…) Având în vedere că pentru mine este foarte importantă relansarea dimensiunii europene a guvernării, am decis că Ministerul Fondurilor Europene devine minister de sine stătător. Am înființat, de asemenea, un minister care să gestioneze parteneriatele strategice ale României, în special pe cel cu SUA. (…) A existat un vot pentru fiecare portofoliu în parte”, a spus Dăncilă înainte să anunțe lista oficială a noilor miniștri. 

Programul de guvernare cu care Guvernul Dăncilă va merge în Parlament este, în mare parte, același cu care PSD a însărcinat și celelalte cabinete. Modificările constau în updatarea datelor, o serie de măsuri pentru care se prevedea intrarea în vigoare în 2017 fiind acum programate pentru 2018. 

CITEȘTE AICI NOUL PROGRAM DE GUVERNARE AL PSD

„Perioada 2018-2020 reprezintă o provocare pentru România atât din perspectiva oportunităților, cât și a riscurilor. Viziunea noastră de politici publice pleacă de la premisa construirii unei societăți echilibrate, bazate pe principii incluzive. (…) În anul 2018 vom continua să respectăm angajamentele privind consolidarea unor finanțe publice sănătoase (deficit bugetar sub 3% din PIB și datorie publică sub 60% din PIB) pe fondul unei creșteri economice de peste 5,5% și al continuării strategiei de creștere a veniturilor, astfel încât să aducem cât mai mulți români în clasa de mijloc. Perioada 2018-2020 va fi una în care vom miza pe creșterea investițiilor, atât cele finanțate din buget sau prin accelerarea absorbției de fonduri europene, cât și prin stimularea investițiilor private. Consolidarea macroeconomică se va putea realiza printr-o combinație de politici fiscal-bugetar-monetare astfel încât, pe fondul păstrării echilibrelor macroeconomice, să putem crește nivelul de bunăstare al românilor”, se arată în programul de Guvernare. 

Din perspectiva cooperării internaționale, consolidarea parteneriatelor strategice, în special cu SUA, reprezintă un obiectiv fundamental pentru perioada 2018 – 2020, se precizează în document. 

„Preluarea primei președinții a Consiliului UE, în 2019, imediat după aniversarea de anul acesta a centenarului Marii Uniri, va reprezenta o oportunitate pentru crearea unui profil european consolidat al României. Vom avea o Președinție cu o agendă complicată, cu negocieri pentru Perspectiva Financiară 2021-2028, cu finalizarea negocierilor aferente procesului de ieșire a Marii Britanii din UE, cu alegeri pentru Parlamentul European, alegerea unui nou Președinte al Comisiei Europene, al Consiliului European, al Parlamentului European.  Practic, vorbim de cel mai important proiect post-aderare care va trebui susținut de toate forțele politice din România și care va reprezenta un examen important pentru instituțiile statului român”, se mai arată în document. 

Potrivit programului de guvernare, un obiecttiv este aderarea la Schengen. În plus, se precizează în document, „avem obligația să ne asigurăm că, în orizontul de timp descris de Președintele Comisiei Europene, vom realiza obiectivul de finalizare a Mecanismului de Cooperare și Verificare, pe baza progreselor reale și necesare, evaluate corect, dar fără condiționalități politice de orice fel, în vederea eliminării acestei vulnerabilități care afectează încă statutul de membru deplin al României în UE”. 

Lista completă a Cabinetului Dăncilă:

Viorica Dăncilă, premier

Viorel Ștefan, vicepremier 

Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministrul Mediului

Ana Birchall, vicepremier și ministru pentru implementarea Parteneriatelor Strategice ale României

Paul Stănescu, vicepremier și ministrul Dezvoltării

Valentin Popa, ministrul Educației

Anton Anton, ministerul Energiei

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe

Rovana Plumb- ministrul Fondurilor Europene

Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlament

Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor

George Ivașcu, ministrul Culturii

Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Dănuț Andrușca, ministrul Economiei

Ștefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Nicolae Burnete, ministrul Cercetării

Lucian Șova, ministrul Transporturilor

Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne

Mihai Fifor, ministrul Apărării

Tudorel Toader, ministrul Justiției

Petre Daea, ministrul Agriculturii

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii

Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicațiilor

Ioana Bran, ministrul pentru Tineret și Sport

Bogdan Trif, ministrul Turismului

Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor

Natalia Intotero, ministerul Românilor de Pretutindeni

Victor Negrescu,ministru delegate pentru Afaceri Europene