Lista lui Iohannis pentru Parlament: „Este nevoie de un vot clar pe încuviințări venite din partea justiției. Trebuie urgent să înceapă discuțiile pe Codul Electoral”

Publicat: 18 11. 2014, 16:45
Actualizat: 18 11. 2014, 18:42

La prima apariție în Parlament după câștigarea alegerilor, Klaus Iohannis a enunțat, în numele partidului său, o listă de priorități ale Parlamentului în care PNL nu are, însă, majoritate.

„În Parlament, trebuie votată și picată legea amnistiei și grațierii”, a pus Iohannis în capul listei provocarea pe care i-a lansat-o contracandidatului său, Victor Ponta, în ultimele zile de campanie. Câteva minute mai târziu, legea a fost respinsă în Camera Deputaților, decizională în acest caz.

Al doilea punct a fost votul la distanță. „Trebuie urgent să înceapă discuțiile pe Codul Electoral. Există o comisie, trebuie să se reactiveze. Este nevoie de o îmbunătățire clară și netă” a legii electorale, a fost mesajul pentru diaspora al președintelui ales duminică.

A treia „urgență” enunțată de Iohannis a fost avizarea începerii urmăririi penale sau încuviințarea arestării pentru cazurile în care DNA a făcut astfel de solicitări legate de parlamentari: „Este nevoie de un vot clar în Parlament pe încuviințări venite din partea justiției. Nu putem să continuăm blocând anumite voturi. Este nevoie de urgentarea discuțiilor în ceea ce privește legea de simplificare privind încuviințările”. Astăzi, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a respins cererea de arestare preventivă a deputatului Mircea Roșca (PNL), dar a încuviințat cererea de arestare în cazul lui Ioan Adam (PSD). Deputatul PSD este acuzat de corupție în dosarul lui Viorel Hrebenciuc. Comisia Jurdică de la Senat a aprobat cererea de începere a urmării penale a foștilor miniștri, actuali parlamentari, Ecaterina Andronescu, respectiv Șerban Mihăilescu. Detalii, AICI.

Iohannis susține că în cazul lui Mircea Roșca ‘va fi o încuviințare foarte repede”, deși Comisia Juridică a dat un aviz consultativ negativ. Decizia aparține plenului, iar majoritatea PSD.

A patra prioritate asumată de Iohannis în numele PNL a fost anularea efectelor ordonanței 55 prin care peste 500 de primari au schimbat în timpul campaniei electorale partidul. „Ordonanța prin care PSD a dorit să legalizeze traseismul este blocată în Senat. E  nevoie de reluarea doiscuției, să terminăm odată”, a spus Iohannis. Întrebat care este contret soluția legislativă, liderul PNL a sugerat respingerea ordonanței care ar avea ca efect sancționarea primarului care schimbă partidul prin pierderea mandatului. „Rezolvarea este extrem de simplă. În Cameră a picat OUG. N-are decât să plece și în Senat și atunci se ajunge în situația prevăzută de lege, reintrăm în normalitate și cei care au schimbat partidul sunt pasibili de revocare”, a arătat el.