Lista scurtă a PNL pentru Primărie. Cine vrea să-i ia locul lui Orban

Publicat: 12 04. 2016, 09:07
Actualizat: 11 10. 2016, 11:53

Liberalii au o zi de foc marți. De la primele ore ale dimineții sunt programate sedințe succesive pentru a se stabili cine va candida pentru București, după ce DNA l-a scos din joc pe Ludovic Orban. Pe lista scurtă a liberalilor sunt în acest moment două nume: Cătălin Predoiu, șeful PNL București, și Adriana Săftoiu. Cei doi au fost măsurați în sondajele dinaintea desemnării lui Orban, fiind pe poziții apropiate în privința intenției de vot.

Chiar dacă la nivel informal s-a vehiculat scenariul ca liberalii să-l susțină pe Nicușor Dan, înscris în cursa pentru Primărie din partea Uniunii „Salvați Bucureștiul!”, varianta a fost abandonată, în principal pentru că neasumarea unui candidat de partid ar îngropa practic PNL care și așa nu stă tocmai bine în Capitală.

De altfel, imediat după ce Ludovic Orban și-a anunțat retragerea, co-președintele PNL, Vasile Blaga, a anunțat că liberalii vor merge în alegeri cu un candidat din partid.

„Candidatura va fi asumată de un membru al PNL, evident. Nici eu, nici doamna Gorghiu nu putem să vă certificăm într-un fel sau altul un candidat. Discutăm cu președintele organizației PNL București, BPN și, mâine, nu o să o lungim, o să avem un candidat”, a  spus Blaga.

Deși, PNL i-a propus în repetate rânduri lui Cătălin Predoiu să își asume o candidatură la Primăria Generală, acesta a refuzat categoric, până în prezent. Candidatura Adriana Săftoiu la Primăria Capitalei a mai fost, de asemenea, pe agenda dezbaterilor interne din PNL. Surse din PNL au afirmat că Adriana Săftoiu deși nu a urmărit o candidatură la Primăria Capitalei și-ar putea asuma această responsabilitatea dacă PNL îi va cere.

Orban: Nu pot să mă prezint în fața cetățenilor să le cer votul cât timp sunt într-o anchetă penală

Ludovic Orban s-a retras din competiția pentru primăria Capitalei după ce DNA a început urmărirea sa penală pe motiv că și-ar fi folosit influența pentru obținere de foloase necuvenite, cerându-i unui om de afaceri să plătească 50.000 de euro către două televiziuni, bani care urmau să acopere campania sa electorală la posturile respective, la alegerile locale din această vară.

La ieșirea de la DNA, Orban a declarat că se simte „afectat, într-un fel nedreptățit”, dar a precizat că sub nicio formă nu pune la îndoială procedurile și activitatea DNA în ceea ce privește cazul său.

„Eu nu mă joc cu viața politică și cu activitatea publică. Nu pot să mă prezint în fața cetățenilor să le cer votul cât timp sunt într-o anchetă penală. Îmi retrag candidatura pentru că nu pot să periclitez șansele PNL de a câștiga Primăria Capitalei. (…) Nu am dezamăgit deocamdată pe nimeni. În 25 de ani nu am fost niciodată bănuit de fapte de corupție. Când am venit la DNA nu știam toate aceste detalii. PNL va decide pe cine va susține de acum”, a declarat politicianul.

Procurorii DNA arată că există probe potrivit cărora, la data de 1 martie, Ludovic Orban a contactat un om de afaceri pentru a-i solicita sprijin financiar în campania electorală pentru alegerile locale.

„Ulterior, la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menționat, cu funcții de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni. Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcției de conducere pe care Orban Ludovic o deține în cadrul unui partid și a potențialului de intervenție al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri”, se arată în comunicatul DNA.

„Problema este că această plată nu a îmbrăcat o formă legală”, au precizat surse judiciare pentru gândul.