Ludovic Orban, despre redeschiderea școlilor: „Obiectivul nostru este acela de a asigura cele mai bune condiții pentru începerea anului școlar”

Publicat: 23 08. 2020, 20:15
Premierul României, Ludovic Orban (FOTO: Facebook - Guvernul României

Premierul Ludovic Orban dă asigurări că Guvernul are ca obiectiv începerea anului școlar 2020-2021 în condiții de siguranță, iar pentru asta Executivul va colabora cu autoritățile locale și cu reprezentanții școlilor. 

Orban a anunțat că Statul va aloca 175 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor autorităților locale și unităților școlare pentru pregătirea anului școlar

Orban: Ceea ce nu putem rezolva noi, o vom face împreună cu autoritățile locale și conducerea școlilor

„Obiectivul nostru este acela de a asigura cele mai bune condiții pentru începerea anului școlar și de a rezolva toate provocările care pot apărea odată cu începerea anului școlar, astfel încât să putem reduce riscul de răspândire a virusului. În acest efort este implicat atât Guvernul, cât și Ministerul Educației și Inspectoaratele școlare, cât și autoritățile locale. Ceea ce nu putem rezolva noi, o vom face împreună cu autoritățile locale și conducerea școlilor. În acest sens am avut în dezbaterea Guvernului ordonanța prin care alocăm 175 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor autorităților locale și unităților școlare pentru pregătirea anului școlar și din toate discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții autorităților locale, există o colaborare bună în acest sens. E mai ușor pentru o primărie să cunoscă nevoi specifice din comunitate, legate de începerea anului școlar și noi venim și decontăm practic toate cheltuielile care sunt făcute de autoritățile locale, pentru începerea noului an școlar”, a explicat Ludovic Orban.

Întrebat dacă există bani suficienți pentru acoperirea cheltuilelor necesare pentru începerea unui an școlar în pandemie, în condiții de siguranță, premierul a răspuns:

„Cu siguranță! Unele cheltuieli vor fi făcute de Guvern, altele de către Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, alte cheltuieli vor fi făcute de autoritățile locale, alte cheltuieli vor fi făcute de autoritățile școlare”.

Precizările lui Orban vin în contextul în care ieri vicepremierul Raluca Turcan a declarat că Guvernului îi este imposibil să achiziționeze măști d eprotecție pentru toți elevii și profesorii din România.