Ludovic Orban: „Nu există niciun element care să modifice achitarea în dosarul meu”

Publicat: 20 02. 2018, 14:19

Întrebat cum comentează că de această dată procurorii au cerut un an de închisoare, Orban a răspuns: „Aș prefera să nu comentez. DNA nu a venit cu nicio probă suplimentară, martorii mai degrabă au confirmat că nu am comis nicio infracțiune, ca atare nu există niciun element care să modifice decizia de achitare. Aștept cu încredere decizia instanței”.

La Curtea Supremă s-a judecat luni ultimul termen al apelului în care președintele PNL, Ludovic Orban, este judecat pentru folosirea influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite, procurorul cerând pedeapsă cu executare orientată spre minimum.

„Fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”, este articolul de lege care reglementează infracțiunea de care este acuzat președintele PNL.

Astfel, pedepsa solicitată de procurori este de un an de închisoare cu executare.

Anterior, în prima instanță, DNA a cerut pedeapsa cu închisoare orientată spre mediu, ceea ce ar însemna doi ani și șase luni.

În noiembrie 2017, Orban a participat la o dezbatere privind legile justiției, unul dintre participanți fiind Laura Codruța Kovesi, acesta fiind criticat de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„Am crezut că văd o scenă din Coreea de Nord, în care cetățenii, în pofida neajunsurilor, preamăresc regimul. L-am văzut pe Ludovic Orban la acea jelanie, cum, în fața procurorului șef, își recunoștea toată vina de a fi îndrăznit vreodată să militeze pentru drepturile și libertățile cetățenilor. Cred că e cea mai penibilă situație în care am văzut vreun politician după 1990”, a declarat atunci Călin Popescu Tăriceanu.

În ceea ce privește scandalul recent de la DNA, privind înregistrări realizate în sediul DNA Ploiești și acuzațiile de falsificare a unor probe, președintele PNL a spus că instituțiile statului trebuie să verifice veridicitatea informațiilor apărute în spațiul public, afirmând că nu are încredere în înregistrările difuzate și că „visul de aur al corupților din PSD este să nu mai existe” Laura Codruța Kovesi.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) se vor pronunța în acest caz pe 5 martie.

În 31 ianuarie 2017, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au achitat pe Ludovic Orban, fostul candidat PNL la Primăria Capitalei, în dosarul în care este judecat pentru folosirea influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite.

Decizia nu a fost definitivă și a fost contestată de procurorii anticorupție, cu apel.

Dosarul a fost repartizat Completului de cinci judecători, al cărui președinte este Iulian Dragomir. Din complet mai fac parte și judecătorii Ștefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Șerban și Cristina Geanina Arghir.

Decizia de achitare a fost luată în majoritate, doi judecători au decis achitarea în timp ce al treilea judecător a considerat că fostul candidat PNL la Primăria Capitalei ar trebui condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Ludovic Orban, în prezent președinte PNL, a fost trimis în judecată de DNA în luna mai 2016, fiind acuzat de folosirea influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite, cauza fiind judecată de Înalta Curțe de Casație și Justiție. Procesul a durat mai puțin de un an. Procurorii susțin că pe 1 martie 2016, Ludovic Orban ar fi contactat un om de afaceri pe care îl cunoștea, cerându-i bani pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic fusese nominalizat pentru a candida la funcția de primar al Municipiului București. Omul de afaceri căruia Ludovic Orban i-ar fi solicitat ajutorul financiar este Tiberiu Urdăreanu