Ludovic Orban vrea să reducă subvențiile partidelor. Câți bani au încasat de la stat PSD și PNL în 2019

Publicat: 16 12. 2019, 18:04

Potrivit informațiilor publicate pe siteul Autorității Electorale Permanente, partidele au beneficiat, în anul 2019, de subvenții cumulate în valoare de aproximativ 250 milioane de lei. Astfel, PSD a încasat în 2019 subvenții în valoare de 143 milioane de lei, PNL a încasat de la buget aproximativ 66 milioane de lei, iar USR a primit suma de 19 milioane de lei.

Premierul a afirmat că partidele se vor descurca la alegerile locale și parlamentare cu sumele primite.

„În propunerea noastră va exista o reducere a subvențiilor alocate către partidele politice. Aici e un subiect mai sensibil având în vedere că în 2020 vor avea loc două alegeri, locale și parlamentare. Dar cred că o reducere a subvenției pentru partide este necesară și că orice partid poate cu propunerea noastră să susțină campaniile electorale, cu atât mai mult cu cât în cazul localelor fiecare echipă locală care candidează din partea fiecărui partid are posibilitatea să aibă contribuții care se decontează dacă sumele de bani sunt cheltuite în conformitate cu prevederile locale”, a spus Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL, potrivit Mediafax.ro.

Orban a mai spus că indemnizațiile demnitarilor vor rămâne ca în 2020, deși salariul minim a crescut.

„Încă nu am luat decizia finală pentru că avem un proces de consultare al partenerilor noștri. Avem câteva propuneri. Le-am prezentat partenerilor propunerile noastre: înghețarea indemnizației celor care ocupă funcții de demnitate publică la nivel național, județean și local. Se știe că indemnizațiile sunt calculate în funcție de salariul minim. În urma creșterii salariului minim ar trebui să crească indemnizațiile demnitarilor. Decizia noastră este de a păsta indemnizațiile la nivelul anului 2019″, a subliniat Orban.

Potrivit prevederilor Legii 304/2006, partidele politice primesc anual subvenții care nu pot depăși, în total, 0,04% din PIB. În ianuarie 2018, când majoritatea a votat modificarea legii, a fost introdusă o prevedere potrivit căreia „pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei”.

Subvenția de la bugetul de stat se acordă partidelor politice în funcție de numărul de voturi primite la alegerile parlamentare și de numărul de voturi primite la alegerile locale.

În cazul alianțelor politice sau electorale, subvenția se împarte între membrii alianței după numărul de mandate obținute.