Mănescu anunță o reuniune ministerială a Comunității Democrațiilor, în România

Publicat: 27 09. 2019, 10:08

Reuniunea de joi a avut loc în marja segmentului de dezbateri generale la nivel înalt al Adunării Generale ONU, informează MAE, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Evenimentul marchează debutul președinției române a Comunității Democrațiilor, for inter-guvernamental de vocație mondială care acordă o atenție deosebită principiilor și valorilor democratice.

În intervenția sa, Ramona Mănescu s-a referit la experiența României în procesul de consolidare a democrației inițiat după 1989 și a apreciat întărirea profilului țării noastre drept democrație stabilă și predictibilă, care respectă și promovează drepturile omului și statul de drept.

Totodată, ministrul de Externe a adus în discuție și proiectele pe care România le va derula pe parcursul celor doi ani în care se va afla în fruntea Comunității Democrațiilor, subscrise următoarelor teme majore: implicarea tinerilor în procesul decizional democratic și dezvoltarea durabilă drept singura cale pentru îmbunătățirea standardelor de calitate a vieții, potrivit sursei citate.

Aceasta a anunțat, în cadrul evenimentului din SUA, organizarea în România în iunie 2020 a unei reuniuni ministeriale a Comunității Democrațiilor, pentru a marca 20 de ani de la semnarea documentului fondator al prestigiosului for, documentul de la Varșovia.

Comunitatea Democrațiilor este o structură inter-guvernamentală, de anvergură globală, care are ca obiective promovarea unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă, accesul la justiție pentru toți și crearea unor instituții eficiente, responsabile și incluzive la toate nivelurile.

România se numără printre cele 106 state membre ONU care au semnat Declarația de la Varșovia – documentul fondator al Comunității Democrațiilor (CoD). România a preluat, la 15 septembrie 2019, de la Polonia, președinția Comunității Democrațiilor, pe care o va exercita până la 15 septembrie 2021, mai arată MAE.