VIDEO | Marcel Ciolacu atinge subiectul drepturilor minorității române din Ucraina cu premierul Demis Șmihal. „Așteptăm deschidere”

Publicat: 18 08. 2023, 15:08
Actualizat: 18 08. 2023, 15:08

This browser does not support the video element.

Prim-ministrul, Marcel Ciolacu, i-a împărtășit omologului său ucrainean, Danis Șmihal, preocupările Administrației de la București pentru drepturile minorității române din Ucraina.

Premierul român i-a transmis, în întrevederea de la Palatul Victoria, că așteaptă deschidere din partea părții ucrainene.

Am reamintit poziția fermă a României pe acest subiect. Am arătat că așteptăm deschidere și implicarea din partea autorităților ucrainiene, așa cum este normal, între două state, legate printr-o solidaritate atât de puternică.

Marcel Ciolacu a ținut să-i transmită premierului Șmihal că solicitările României sunt firești și responsabile, la fel cum este firesc ca românii din diaspora ucraineană să beneficieze de aceleași drepturi pe care le au cetățenii ucraineni în țara noastră.

Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleași drepturi și libertăți de care se bucură persoanele aparținând minorității ucrainene din România, a transmis Marcel Ciolacu.

În final, premierul român și-a exprimat speranța că mesajul său, referitor la problema așa-numitei limbi moldovenești, va ajunge la toate nivelurile de decizie din Ucraina.

Am reluat solicitarea mai veche a părții române ca autoritățile ucrainiene să recunoască inexistență acesteia și să adopte toate măsurile legale și administrative, în consecință. Am reamintit că Republica Moldova a adoptat recent un act normativ prin care recunoaște limba oficială ca limba română.

Șeful Executivului român l-a primit, vineri, pe omologul său ucrainean, Denis Șmihal, la Palatul Victoria, unde au discutat despre „războiul ilegal al Rusiei în Ucraina, problemele de la frontieră, exporturile de cereale și eforturile de a consolida infrastructura portuară pentru o creștere economică reciprocă”, conform anunțului de pe rețeauna X..


Foto: gov.ro