Marcel Ciolacu spune ce se întâmplă cu taxele și impozitele românilor din 2025: „La venituri excepționale se impozitează diferențiat”

Publicat: 03 04. 2024, 18:35
Actualizat: 03 04. 2024, 19:35

This browser does not support the video element.

Premierul Marcel Ciolacu a fost invitat în studioul DC News, unde a clarificat declarațiile ministrului Economiei Marcel Boloș pe tema creșterii taxelor și impozitelor. Președintele PSD a menționat că Guvernul nu are în vedere mărirea impozitelor, însă Ciolacu a subliniat că este vorba de o impozitare progresivă pentru veniturile excepționale. 

Liderul PSD Marcel Ciolacu a vorbit pe larg despre sistemul de impozitare pe care plănuiește să-l pună în aplicare Guvernul.  Premierul a explicat declarațiile Ministrului Economiei, Ioan Marcel Boloș, menționând că acesta din urmă a expus doar fragmente dintr-un plan mai amplu și a subliniat că mediul privat nu este ținta creșterii impozitelor și a taxelor din 2025.

Deci nu vorbim nici de dat oameni afară. O reașezare a sistemului bugetar trebuie făcută și nu vorbim nici de creștere de taxe și impozite pe mediul privat din 2025. Pentru asta este exclus. Eu l-am rugat foarte mult să comunice, mai puțin. Spune frânturi de lucruri. Dânsul se referea, cred că la jalonul 207 este un jalon, nu-i trecut de Ciolacu, nu-i trecut nici măcar de Boloș, e trecut de dl. Cîțu și dl. Ghinea care scrie reforma fiscală. Care este adevărul adevărat este că noi nu mai știm acum în ce sistem fiscal  suntem, în cotă unică, suntem în progresiv.

Marcel Ciolacu: „La venituri excepționale se impozitează diferențiat”

Marcel Ciolacu a declarat că este de acord cu o cotă unică de impozitare, însă a mai adăugat că pentru veniturile excepționale se va aplica o impozitare progresivă. Premierul a precizat că sistemul de impozitare progresivă pentru venituri care depășesc o anumită sumă se practică în toate țările occidentale.

Eu ca social-democrat, sunt un fan al sistemului impozitare progresivă, fiindcă asta a dus la dezvoltare. Nu poți să cumperi un teren cu 1.000 euro sau cu 10.000 euro, să vinzi cu 10 milioane și să fii impozitat cu 1% dacă îi ai pe micro-întreprindere sau cu 10% pe venit, fiindcă nu se întâmplă acest lucru niciunde în lume. La sistemul de impozitare progresivă, deci nu vorbim de salarii. Sunt de acord cu o cotă unică, dar e o cotă unică la toată lumea..Dacă e cotă unică, nu poate să fie diferențiată sau să fie excepții. Dar la venituri excepționale, oriunde în lumea asta din America, în orice stat se impozitează diferențiat. După ce ai trecut de un prag de 1.000.000 euro, ai avut venit la un la o tranzacționare ai altă cotă și care crește prin progresie în funcție de valoare.â

CITEȘTE ȘI: 

Marcel Boloş, despre „taxa pe boală”: Nu e taxă pe CONCEDII MEDICALE, ci contribuție la asigurările sociale de sănătate

Marcel Boloș anunță MĂSURI pentru ca primarii să poată termina proiectele nefinalizate / Bani din PNRR și pentru creșe

Ministerul Finanțelor vrea să prelungească perioada pentru neaplicarea amenzilor în cazul e-factura