MAREA SCHISMĂ ÎN PDL. Cum își plănuiesc oamenii lui Udrea MUTAREA POPULARĂ din partidul lui Blaga

MAREA SCHISMĂ ÎN PDL. Cum își plănuiesc oamenii lui Udrea MUTAREA POPULARĂ din partidul lui Blaga
Publicat: 13/04/2013, 15:38
Actualizat: 14/07/2016, 19:29

Liniște înaintea furtunii în PDL. În vreme ce noua conducere instalată după alegerea lui Vasile Blaga la șefia democrat-liberalilor vorbește de sfârșitul conflictelor din partid, vicele Ioan Oltean decretând chiar că „starea de război s-a încheiat”, susținătorii Elenei Udrea se pregătesc de revanșă și fac planul ca alegerile europarlamentare de anul viitor să-i găsească sub sigla altui partid structurat atât la nivel parlamentar, cât și în teritoriu. Potrivit unor surse democrat-liberale, primul pas ar fi plecarea bucată cu bucată a mai multor deputați și senatori, orizontul de timp fiind de maximum două luni în care „disidenții” să poată constitui grupuri parlamentare proprii în Camera Deputaților și Senat. Potrivit regulamentelor, grupurile parlamentare pot fi constituite din minimum 10 deputați, respectiv 7 senatori.

În paralel, mutări similare ar urma să aibă loc în teritoriu, la o primă strigare pe listă fiind puse, în bloc sau în parte, filiale precum Neamț, Dâmbovița, Bacău, Argeș, Arad sau Sibiu.

Mișcarea Populară pusă pe picioare de președintele Traian Băsescu nu este în afara acestui plan, apariția noului partid, pentru care, susțin sursele citate este luată în calcul titularura de Partidul Popular, fiind gândită ca o consecință a nevoii de reprezentare ca urmare a așteptării create de Mișcarea Populară, care se preconizează că își va păstra în aceste condiții statutul de fundație. De altfel, în județe au început să se organizeze filaiale ale MP, în care democrat-liberalii se implică.

Cum proiectul urmează aceeași rețetă a ruperii grupului Stolojan de PNL și constituirii PLD, disidenții democrat-liberali caută un lider care, asemenea lui Stolojan în 2007, să asigure credibilitatea noii formațiuni și un scor bun la europarlamentare. În discuție este Emil Boc care, spun sursele citate, este în acest moment „în expectativă”.

Udrea: Ar putea fi plecări individuale, cazuri punctuale

Elena Udrea recunoaște că există încă nemulțumiri în partid și mulți dintre susținătorii săi au cerut plecarea din partid după congres, însă decizia a fost de a rămâne în rândurile PDL. Chiar și așa, Udrea nu exclude „plecări individuale”. „Există o nemulțumire. Am avut însă discuții și decizia a fost să rămânem în PDL . Nu poate fi vorba de o mișcare a unui grup, de o alternativă a susținătorilor mei. Dacă se va pleca, se va pleca individual. Pot fi plecări separate, cazuri punctuale, cum a fost cu Mihai Stănișoară sau Ion Cupă”, a declarat Elena Udrea, pentru gândul.

Popescu: „În campania pentru europarlamentare mă văd alături de proiectul lui Traian Băsescu”

Liderul PDL Dâmbovița, deputatul Florin Popescu, unul dintre susținătorii lui Udrea, evită să vorbească tranșant despre o plecare din PDL. „Nu comentez”, a declarat el pentru gândul, întrebat dacă are în intenție plecarea din partid. Cu toate acestea, el spune că „în campania pentru europarlamentare mă văd alături de proiectul lui Traian Băsescu”, „În acest moment, Traian Băsescu e în afara PDL”, a adăugat Popescu, care dă șanse unui nou partid în mai puțin de un „poate doar să se desprindă din cele deja existente”.

Ștefan: „Cred că Mișcarea Populară are un mare grad de încredere și potențial”

Un alt susținător al Elenei Udrea, Gheorghe Ștefan spune că nu va pleca din PDL, motivul fiind că, potrivit legii, și-ar pierde mandatul de primar de Piatra Neamț. El admite însă că sunt mulți nemulțumiți, chiar în filiala sa oamenii fiind împărțiți și mulți dintre ei s-au înscris în Mișcarea Populară. „Cred că Mișcarea Populară are un mare grad de încredere și potențial”, a declarat Gheorghe Ștefan, pentru gândul.

Negruț: Poate apărea o disidență, chiar plecări

Mult mai tranșant este deputatul Clement Negruț și el unul dintre susținătorii Elenei Udrea. El spune că, dacă actuala conducere a PDL „nu va reacționa pozitiv” și nu va reuși „să coaguleze toate vocile din partid” pentru a fi într-adevăr un partid puternic de opoziție, atunci varianta plecării este foarte probabilă.

„Dacă nu vom reuși să fin constructivi și cei din noua conducere nu vor reacționa pozitiv, ne vom gândi și va apărea o disidență, chiar și plecări din partid. Însă nu plecări către alte partide deja existente. Moțiunea doamnei Udrea a fost susținută de 17 parlamentari. Gândiți-vă ce înseamnă dacă cei 17 parlamentari nu vor fi ascultați. Și mă refer aici la viziune. Cum arată acum și ce face USL nu putem să mergem într-un dolce far niente. Deocamdată am decis să rămân în PDL. Sunt optimist și realist, însă nu sunt masochist”, a declarat Clement Negruț, pentru gândul.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
Mihai Gâdea a rămas fără cuvinte! Anunț cutremurător chiar în timpul emisiunii: Vestea am primit-o...
Lovitură totală pentru românii care stau la bloc. Cea mai proastă veste în plină iarnă:...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...