Marko Attila nu vrea să se mai întoarcă în România. Ce planuri are fostul deputat UDMR

Publicat: 15 04. 2015, 17:57

Într-un interviu acordat postului de radio ungar Kossuth, Marko Attila spune că sistemul român de justiție și procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) sunt un instrument folosit pentru a bloca procesul de retrocedare a bunurilor confiscate abuziv și pentru a naționaliza din nou bunurile restituite.

Marko Attila susține că a fost condamnat pe nedrept în România, deși el a aplicat o decizie a Guvernului.

El a precizat că nu vrea să se întoarcă la București, deoarece DNA l-a trimis în judecată într-un alt dosar, și vrea să înceapă o nouă viață la Budapesta.

„Nu mă îndoiesc nicio clipă că lupta împotriva corupției trebuie să continue în România. Cine este corupt, trebuie condamnat”, a subliniat el.

Întrebat ce va face dacă va fi emis un mandat european sau internațional de arestare pe numele său, Marko a răspuns că statul ungar i-a transmis în mai multe ocazii și în diverse moduri că nu îl va abandona, deoarece „Guvernul ungar consideră, de asemenea, că nu există nicio infracțiune în acest caz”, ci este vorba despre „discreditarea unui cetățean maghiar”.

Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marko Attila, declara, marți, că, din câte știe el, deputatul și-a stabilit domiciliul în Ungaria și că refuzul lui Marko de a se întoarce în România este „un fel de a refuza o jurisdicție pe care nu o consideră ca fiind echidistantă”.

Camera Deputaților a luat act, miercuri, de încetarea mandatului de deputat al lui Marko Attila, pentru care DNA a cerut încuviințarea arestării preventive, acesta trimițându-și demisia în original Legislativului. Mandatul de deputat UDMR al lui Marko Attila a încetat din data de 1 aprilie și, ca urmare, raportul Comisiei juridice de încuviințare a reținerii și arestării preventive a acestuia nu va mai fi discutat de plenul Camerei.

Săptămâna trecută, Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat cererea privind încuviințarea arestării preventive a deputatului UDMR, aceasta fiind a doua astfel de cerere în cazul său, prima solicitare fiind aprobată în 3 decembrie 2014.

Marko Attila a fost trimis în judecată de DNA în 9 aprilie, alături de fostul șef al ANI Horia Georgescu și de deputatul Theodor Nicolescu, toți trei fiind acuzați că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

Deputatul UDMR Marko Attila a plecat în Ungaria în decembrie 2014, după ce colegii săi au votat în favoarea arestării preventive în dosarul ANRP. Deși nu a mai revenit în țară, Marko Attila a beneficiat de toate drepturile de parlamentar, respectiv de indemnizațiile de deputat, de bani de cazare în București și de banii pentru funcționarea biroului său parlamentar.

Procurorii au suspiciuni că, în 2008, Marko Attila Gabor, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75 de milioane de euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire.

Deputatul Marko Attila nu mai beneficiază de imunitatea parlamentară începând din 3 decembrie 2014, atunci când colegii săi au încuviințat arestarea sa preventivă, în dosarul de corupție al fostului procuror șef al DIICOT Alina Bica privind despăgubirile de la ANRP pentru un teren supraevaluat.

Între timp, dosarul a fost trimis în judecată, însă procurorii au fost nevoiți să disjungă cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru că el nu s-a aflat în țară și nu a putut fi audiat.

În noiembrie 2014, deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar privind restituirea unor imobile.