Medicii de familie ies în stradă la Sibiu / Sindicatele din Sănătate atrag atenția asupra posibilității declanșării grevei

Publicat: 16 01. 2024, 14:07
Actualizat: 16 01. 2024, 14:09

Medicii de familie ies în stradă pentru a-și striga nemulțumirile la Sibiu. În jur de 30 de medici de familie au demarat marți un protest spontan în fața Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sibiu, relatează Turnul Sfatului. Sindicatele din Sănătate strâng semnături pentru declanșarea grevei care „reprezintă cea mai eficientă cale de presiune asupra guvernanților”, spun aceștia.

Principala nemulțumire a medicilor de la Sibiu este legată de scăderea bugetului alocat medicilor de familie cu aproximativ 30%, spun aceștia, în urma proiectul Ordinului pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023, transmite Turnul Sfatului.

Medicii de familie țin în mână pancarte cu mesajele: „Nu distrugeți medicina de familie” și „Nu semnez pentru faliment”.

CNAS anunță că începând de marți, 18 ianuarie, vor avea loc consultări cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical, dar și negocieri cu Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Stomatologi din România și Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Programul consultărilor din Sănătate poate fi consultat – AICI.

Federația „Solidaritatea Sanitară” strânge semnături pentru declanșarea grevei

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România anunță pe Facebook că strânge semnături pentru declanșarea unei greve în Sănătate. Potrivit acestora, „semnăturile tuturor colegilor din sănătate reprezintă cea mai eficientă cale de presiune asupra guvernanților”.

„𝐃𝐞 𝐜𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐚𝐭̦𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐠𝐫𝐞𝐯𝐚̆? Pentru a putea exercita o presiune relevantă asupra guvernanților (care să determine reușita) prin simpla dovadă a dorinței marii majorități a angajaților din sănătate de a participa la grevă”, se arată în postarea de marți al Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Potrivit acestora, principalul motiv al declanșării conflictului colectiv de muncă/grevei îl constituie creșterea tuturor salariilor, nivelul lor minim fiind cel precizat în revendicările conflictului colectiv de muncă. Nivelul actual al salarizării în sănătate evidențiază lipsa de respect cu care guvernanții tratează profesioniștii din acest sector public.

Alături de creșterea salariilor există o serie de revendicări ce vizează atât creșterea calității vieții profesionale a angajaților din sănătate cât și creșterea calității serviciilor medicale, transmite Federația.

BNS: „Greva din Sănătate stă la ușa închisă a guvernanților”

Același semnal îl dau și mai multe sindicate din țară, precum Sanitas sau Blocul Național Sindical. Într-un comunicat de presă de al BNS de pe 12 ianuarie, aceștia atrăgeau atenția că „greva din Sănătate sună la ușa închisă a guvernanților”.

Sursa/ BNS

Medicii de ambulatoriu din București au ieșit și ei în stradă, luni, pentru a-și striga nemulțumirile. Aceștia sunt revoltați de proiectul pus în dezbatere de Casa Națională de Sănătate, prin care bugetul lor va fi redus cu 30%, începând cu 1 februarie. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI: 

UPDATE | Protestul fermierilor și transportatorilor, ziua 7. Negocieri la Transporturi și Agricultură / M. Ciolacu: 99% din solicitări au fost închise

EXCLUSIV | Cum ar „impulsiona” președintele PSD Alba Iulia PROTESTUL transportatorilor din Ardeal. “Este un drept garantat de Constituție”