Micul război al lui Iohannis cu Biserica. „A fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău”

Publicat: 10 11. 2016, 07:47
Actualizat: 10 11. 2016, 08:30

Șeful statului a fost întrebat în cadrul unei discuții cu studenți ai facultăților de științe politice din Capitală despre declarațiile sale privind toleranța care au stârnit protestele Bisericii.

”Nu cred că au generat o radicalizare, dar nici nu au avut un impact în sensul de a modifica atitudinea unor grupuri față de temă. (…) Nu cred că este o temă care a penetrat societatea românească. Cu mici reacții a unor politicieni nu au reușit să miște electoratul semnificativ. Am făcut acele afirmații cu foarte multă bună-credință și le-as repeta oricând. S-au găsit, bineînțeles, unii politicieni șmecheri care imediat s-au cățărat pe mine și au încercat să dovedească ce buni patrioți și români sunt ei și că eu mă situez într-o poziție stranie. Nu cred că sunt într-o poziție stranie și nici români nu cred asta, altfel nu m-ar fi ales”, a comentat șeful statului.

El a subliniat că pacea socială nu va rezulta niciodată în urma unui vot tip referendum, ci doar ca urmare a unui compromis și a toleranței.

”Cred că este foarte, foarte important să avem grijă cu aceste inițiative. Sigur se poate supune orice la vot, putem să mergem, ștampilăm și obținem un rezultat, însă ceea ce niciodată nu se poate obține prin vot este pacea socială. Pacea socială se poate obține numai prin compromis, care trebuie făcut între politicieni, între politic și societate, între societate și biserică, între diferitele grupuri din societate. Niciodată pacea socială nu poate să fie rezultatul unui vot de tip referendum, ci poate să fie doar rezultatul unei abordări mature din partea tuturor actorilor importanți din societate. Orice încercare de a împinge echilibrul într-o parte sau în alta nu rezultă decât într-o mulțime de perdanți. De obicei pierd toți, dacă pacea socială în țară se rupe nu există nici un câștigător, există numai perdanți, din acest motiv am spus că este foarte important să fim toleranți”, a explicat Iohannis.

El a insistat că ”a fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău”.

”A fi tolerant înseamnă a accepta concilient că sunt alții, alte păreri, alte opinii, dar nu contează că suntem toți români în cazul acesta, în societatea românească și vrem să mergem mai departe. Asta înseamnă toleranță. Toleranță rezultă din informare, nu din dezinformare”, a conchis președintele.

Președintele Klaus Iohannis a declarat în urmă cu trei săptămâni, întrebat în legătură cu propunerea Coaliței pentru Familie de revizuire a Constituției, că „este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative”, fiind adeptul toleranței și al deschiderii.

În replică, Patriarhia Română a susținut că demersul Coaliției pentru Familie de propunere a modificării Constituției referitor la definirea familiei nu poate fi considerat „cale a fanatismului religios”.