Ministerul Muncii a trimis o circulară primăriilor să returneze cupoanele pentru alimente pe care le-a trimis cu mare fast înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale

Publicat: 13 11. 2014, 17:44

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu a prezentat două formulare trimise de Ministerul Muncii către primării din țară în care se „comunică că au fost direcționate greșit cupoanele” de alimente, motiv pentru care „se vor returna”. Guvernul Ponta a distribuit 3,3 milioane de cupoane cu alimente de la UE, dar ACL susține că în programul transmis Comisiei Europene sunt menționați 2,5 milioane de români.

„Au transmis la 3,3 milioane de români și astăzi le iau înapoi. Astăzi toate primăriile au primit de la Ministerul Muncii, Familiei și Protecției sociale prin Direcția de asistență socială genul acesta de formular prin care se comunică că au fost direcționate greșit cupoanele, că nu sunt direcționate către primăriile către care ar fi trebuit să ajungă, că nu sunt listele corecte, motiv pentru care se vor returna de către persoane care nu sunt eligibile”, a criticat Gorghiu guvernul Ponta.

Click pentru a mări!

În circulara trimisă de Ministerul Muncii către primării se arată că returnarea cupoanelor pentru alimente de cei care nu sunt îndreptățiți se va face către Ministerul Fondurilor Europene. În document, se precizează că Ministerul Finanțelor va emite în perioada următoare instrucțiuni cu privire la procedura de colectare și restituire a acestor cupoane.

Click pentru a mări!

„Vreau să-i cer lui Ponta să iasă public să-mi explice cum un Guvern pe care îl conduce a putut să facă o asemenea gafă. Nu are sens să mai fac exercițiul de bun simț să-i cer demisia pentru că nu o va face, dar să-mi explice cum a putut să distribuie din fonduri europene 3.300.000 de cupoane în România pentru care s-a lăudat pe toate posturile cu toți miniștrii fără să le trimită cui trebuie”, a afirmat deputata PNL.

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), aflată în subordinea Ministerului Muncii, a trimis în vară liste cu persoane care ar urmau să primească cupoane alimentare.

Marcela Sighinaș, directorul general adjunct al ANPIS, a declarat pentru gândul că tabele cu persoanele eligibile să primească cupoane alimentare sunt în continuă schimbare. „Situația privind persoanele aflate în ajutor social sau venitul minim garantat am dat-o în luna august. Atunci am făcut un CD cu liste pe care l-am dat Ministerului Muncii, care l-a înaintat Fondurilor Europene. Situația persoanelor aflate ca beneficiari în plățile Agenției este în contiună schimbare. Unii dispar pe cale naturală, alții intră în plată, alții nu mai îndeplinesc condițiile de plată. Astfel, probabil că au ajuns niște cupoane, o mică parte la cei care nu îndeplineau condițiile de eligibilitate și atunci Ministerul ne-a înaintat adresa în cauză.”, a declarat Marcela Sighinaș. Directorul ANPIS afirmă că, în prezent, nu are o estimare a numărului celor care nu mai sunt eligibili să primească cupoane alimentare. „Cupoanele alimentare au fost trimise către oameni, dar cei care nu s-au încadrat nu le-au returnat până astăzi”, a adăugat directorul.

2014 a fost primul an în care Guvernul a tipărit cupoane pentru ajutoarele alimentare pe care în fiecare an UE le-a dat celor cu venituri mici, prin intermediul primăriilor. Cele 3,3 milioane de cupoane tipărite de Imprimeria Națională au ajuns la populație la finalul lunii octombrie, cu puțin înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. Printre cei care beneficiază de aceste cupoane se numără persoanele cu venitul minim garantat, toți șomerii care iau sau nu indemnizație, toți pensionarii care iau pensie până în 400 de lei, persoanele cu handicap, veteranii, văduve sau invalizi de război, precum și beneficiarii alocațiilor pentru sprijinul familiei.

Pe cupon scrie că beneficiarul va primi 6 kg de făină albă, 6 kg de mălai, 800 g de paste, 4 litri de ulei, 4 kg de zahăr și 24 de conserve de carne de porc, vită sau ficat. Ca în fiecare an, alimentele se vor ridica de la primărie, în baza buletinului, în perioada cuprinsă între finalul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie.

Gândul a solicitat răspunsuri de la Ministerul Muncii și Ministerul Fondurilor Europene în legătură cu situația cupoanelor care trebuie returnate de către populație. Până în prezent, nu am primit răspunsuri legate de numărul exact al persoanelor pe care cele două ministere l-au comunicat Comisiei Europene ca fiind înscriși în acest program și nici care sunt persoanele care nu mai sunt eligibile pentru aceste cupoane.